cultura

Mor el poeta Joan Vergés a l'edat de 85 anys

Va guanyar premis com el Carles Riba de poesia

Diversos cantautors com Serrat, Maria del Mar Bonet i Toti Soler van musicar les seves lletres

El poeta Joan Vergés ha mort aquest migdia a casa seva a Barcelona a l'edat de 85 anys, segons han confirmat a l'ACN fonts de la Institució de les Lletres Catalanes. Vergés, metge de professió, va néixer a Barcelona l'any 1928 i va rebre diferents premis literaris com el Cantonigròs de poesia (1958); Joan Salvat-Papasseit (1965) per El gos; el Carles Riba de poesia (1968) per La vida nova i el Premi Recull-Maria Ribas i Carreras de poesia (1986) per Com un bosc silenciós. Diversos cantautors i músics es van interessar per la seva obra i la van musicar com per exemple Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Quimi Portet, Toti Soler i Joan Manuel Serrat.

Vergés es va llicenciar en Medicina i Cirurgia l'any 1956 i va exercir com a metge homeòpata des de molt jove. Va publicar les seves primeres poesies dins l'Antologia poètica universitària l'any 1949. Va guanyar l'any 1958 el premi de poesia inèdita de Cantonigròs amb el recull titulat Cançons i altres poemes que es van publicar en el seu primer llibre de poemes Soledat de paisatges (1959).

Aquest però no és l'únic premi que va guanyar ja que també va aconseguir el premi Joan Salvat-Papasseit l'any 1965 per l'obra El gos; el premi Carles Riba de poesia l'any 1968 per La vida nova i el Premi Recull-Maria Ribas i Carreras de poesia l'any 1986 per Com un bosc silenciós. Vergés va publicar l'any 1994 Ara és trist i una antologia poètica l'any 2006 i dos anys després, Com un bosc silenciós.

Diversos cantautors van musicar els seus poemes com Maria del Mar Bonet (Comiat a un amor adolescent), Ovidi Montllor (Petita i blanca), Quimi Portet (Em dius que el nostre amor), Toti Soler (Amiga callada o No ploro més) i Joan Manuel Serrat (El vell).

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia