cultura

Gustavo Gili, un fons de tots

Uns venen i altres donen. Els responsables de l'editorial Gustavo Gili, Mònica i Gabriel Gili Galfetti, han dipositat a la Biblioteca de Catalunya (BC) tot el fons d'aquesta mítica empresa fundada el 1902 per Gustau Gili i Roig, el primer d'una saga de quatre generacions d'editors.

Un ric patrimoni documental –“molt ben ordenat, conservat i complet”, segons la directora de la BC, Eugènia Serra– que ara engreixa el conjunt de fons editorials que conserva la institució del carrer Hospital. Tot plegat, fruits d'una estratègia del Departament de Cultura, que té per assessor i còmplice el periodista i escriptor Sergio Vila-Sanjuán. Al gener, dins aquesta mateixa política de preservar els fons dels grans editors del país, es va comprar l'arxiu d'Esther Tusquets. Tenia preu: 366.065 euros.

La documentació que han lliurat els germans Gili abasta des de la fundació de l'editorial fins al 1989, tot i que han adquirit el compromís de fer futures donacions. El fons està integrat per més de 180.000 documents, majoritàriament cartes enviades i còpies de cartes trameses.

Més enllà d'explicar el llarg recorregut de l'empresa, una referència en el camp del llibre tècnic i artístic i amb un sòlid posicionament internacional, els documents ressegueixen l'evolució d'una indústria capdavantera a Barcelona i, en essència, la història cultural de la ciutat al llarg del segle XX.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia