cultura

Premi Recull per a l'estrena literària de l'actor Ramon Madaula

Guanya el Josep Ametller amb l'obra ‘Coses nostres'

L'andorrà Iñaki Rubio aconsegueix el Joaquim Ruyra amb ‘L'altre costat del mirall'

El director d'un teatre públic català es troba amb un crític teatral per demanar-li un favor. La conversa entre tots dos és la base de l'obra Coses nostres, l'opera prima de l'actor Ramon Madaula, que ahir va aconseguir el premi Josep Ametller, en el marc de la festa dels premis Recull. Madaula va anunciar que és una obra que no li farà “guanyar amics”, perquè és un “examen de consciència de la producció teatral” i una crítica al seu “punt feble: com es distribueixen els diners públics, cosa que es fa de manera arbitrària”. Madaula ha decidit passar-se a l'escriptura per “canalitzar les queixes”.

En el lliurament de premis, va anunciar que espera poder estrenar l'obra l'any vinent –de fet, va assegurar que destinarà la dotació econòmica del premi, 2.000 euros, a produir-la– i va dir que li faria “molta il·lusió” poder-la estrenar a Blanes. Va avançar que ell mateix dirigirà l'obra i que l'actor Pep Tossar encarnarà el director teatral.

L'andorrà Iñaki Rubio –nascut a Barcelona– va aconseguir el Joaquim Ruyra de narrativa amb l'obra L'altre costat del mirall, un recull de contes concebuts “com un tot orgànic”, segons l'autor. Són històries quotidianes amb un toc de diversió, perquè “la vida pot ser divertida”. El primer andorrà a guanyar el premi va fer una defensa de la unitat lingüística i dels Països Catalans.

El premi Benet Ribas de poesia va correspondre a Les coses i els miratges, de Joan Carles González Pujalte. “El llibre és un intent d'explicar les coses que ens passen des d'un punt de vista de perplexitat”, va assenyalar el poeta.

El periodista gironí J. Víctor Gay va tornar a guanyar el Salvador Reynalods de periodisme pel treball Joaquim Ruyra i Carles Rahola, vides... i morts paral·leles. I Joan Tudela va aconseguir el premi Rafel Cornellà-Joaquim Abril de retrat literari per Eugeni S. Reig, l'amic de les paraules, que es podrà llegir properament en el suplement Cultura d'El Punt Avui. El premi Joan Petit, que enguany es convocava per primer cop, el va aconseguir Jordi Serra amb La Paula es queda sense paraula.

Els premis Recull van celebrar ahir la 50a edició: “Cinquanta anys casats amb el nostre poble; cinquanta anys de fidelitat a la nostra llengua i cinquanta anys al servei de Catalunya, la nostra pàtria”, va assegurar Pere Reixach, director de la revista Recull i president dels premis.

És un examen de consciència de la producció teatral catalana
Ramon Madaula
Premi Josep Ametller de teatre
La llengua i la cultura són l'arma més poderosa per afrontar el futur
Iñaki Rubio
Premi Joaquim Ruyra de narració
L'aniversari

Els premis Recull compleixen cinquanta anys

Els premis Recull van celebrar ahir la seva cinquantena edició. Des que Jaume Reixach va aconseguir el primer guardó, el 1965, fins ara, també s'ha premiat, entre altres autors, Joaquim Carbó, Montserrat Roig, Carme Riera, Jaume Cabré, Sílvia Soler i Maria Mercè Roca. “Tenim els grans noms de la literatura catalana, no només els noms consagrats”, va destacar Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes. En el lliurament de premis va assistir Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, que va assegurar que el mig segle de vida dels Recull “confirma que el nostre país sempre ha estat vinculat al gust per aprendre”. L'alcalde Josep Marigó va remarcar “l'esforç d'uns quants blanencs que fa 50 anys van dir que s'havien de fer uns premis i que havien de ser de referència”.

Els llibres

Es presenten les obres guanyadores de l'any passat

Com és tradició, es va aprofitar la festa de lliurament de premis per presentar els llibres, ja editats, corresponents a les obres guanyadores de l'edició anterior. En aquest cas, es tracta de la novel·la Badia de Mindelo, del mallorquí establert a Lisboa Sebastià Bennasar, premi Joaquim Ruyra; el poemari Extrema llum, de Joan Duran, premi Benet Ribas, i el text teatral O.W., del mallorquí Joan Guasp, premi Josep Ametller.

La festa

Més de 150 persones assisteixen a l'acte de lliurament de premis

Els premis Recull es van convertir un any més en un dels actes socials més importants de Blanes. Unes 160 persones van participar en la festa literària. El veredicte es va donar a conèixer després d'un dinar amb un menú ja tradicional a base de gambes i escamarlans, suquet de rap, gelat i l'emblemàtic gran pastís Recull Sarah Bernhardt. La festa dinar de lliurament de premis –que va acabar amb el cant d'Els segadors– es va celebrar després d'una missa en memòria dels membres del Recull traspassats, a l'església parroquial de Santa Maria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia