Opinió

aquesta setmana

David castillo. coordinador

Xavi Sabater

R
Roberto Bolaño va definir Xavier Sabater com un sant. No ho van saber valorar així els alienats mitjans del país

No va arribar a l'extrem ignominiós de la mort de Joaquim Horta –només nosaltres la vam donar–, però la desaparició de Xavier Sabater ens va servir per obrir-nos els ulls davant la realitat. Sabater va tenir la desgràcia de desaparèixer el mateix dia que Leopoldo María Panero, poeta admirable, però que també es va fer popular per la seva malaltia, pels numerets de la pel·lícula de Jaime Chávarri i per la seva estrafolària família. El Xavier, però, va ser d'un altre tarannà: va lluitar sol, va descobrir infinitat d'escriptors –alguns de tan notables com Roberto Bolaño–, va crear mil capçaleres, una escola de poesia, festivals que van omplir les barriades on els convocava, però mai es va presentar a premis, no va perdre ni un minut a la universitat, no va guanyar res, no va rebre cap subvenció a projectes personals, ni va publicar a editorials comercials. Underground? No ho sé, no cal posar-li etiquetes. Cap associació el va reclamar, ni cap polític va dir ni mitja frase. Sabater era d'una altra lliga: era un gat de carrer, com els que surten per internet als vídeos, on Gonzalo Marcuzzi Iglesias –l'autor de la foto amb què il·lustrem l'article davant del bar Lorena– va filmar els seus poemes fonètics, experimentals, la seva crítica i sàtira al sistema, a la manera de pensar, a la incomoditat de viure dins els marges de la normalitat i l'anormalitat.

Fa anys, al pròleg d'un dels seus primers llibres, Roberto Bolaño va escriure que Xavier era un sant: “Excés i buit de mites. Però sobretot ponts fets a mà per creuar a qualsevol lloc.” Els mitjans alienats del país no ho van saber veure, tot i que era més transgressor, beatnik, avantguardista i trencador que els cinc o sis Panero junts. Em sorprèn que el país es mostri tan desinhibidament independentista quan els nostres referents queden de banda constantment davant dels esdeveniments quotidians com si fóssim de segona categoria. La setmana passada, al cementiri de Collserola, només érem els familiars directes, el Gonzalo Marcuzzi i jo. Una de les germanes de Sabater ens va explicar que l'aturada multiorgànica impedia la donació dels seus òrgans, excepte de les còrnies. Això les feia contentes.

Qui mirarà amb els ulls del nostre vell mestre Xavier Sabater? Observarà la realitat que descrivia als seus poemes?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia