cultura

literatura

Santa Coloma dedica un festival poètic a Joan Vinyoli

Organitza el primer Festival Domini Màgic, que la converteix en la capital vinyoliana ‘per excel·lència'

Serà els dies 4, 5 i 6 d'abril, i és la gran cita que enceta l'Any Vinyoli a Catalunya

El Festival Domini Màgic de Poesia s'organitza amb la intenció de recordar i donar a conèixer l'obra literària de Joan Vinyoli, considerat un dels poetes més importants de la literatura catalana contemporània. Ahir, a la Biblioteca Municipal Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners, es va presentar l'esdeveniment en un acte al qual van assistir el comissari de l'Any Vinyoli, el poeta Jordi Llavina; l'alcalde de Santa Coloma, Antoni Solà, i el pintor Josep Maria Fontanet, autor del cartell del I Festival Domini Màgic de Poesia.

Antoni Solà va explicar que amb el Festival Domini Màgic de Poesia es vol homenatjar el poeta i donar una idea del que Vinyoli representa en el món de la literatura. Els nous poetes veuen en Vinyoli “una nova manera de fer poesia, més íntima”. “A Santa Coloma –va dir Solà– tenim la sort d'estar vinculats a dos grans poetes de la literatura catalana com són Salvador Espriu, per naixement, i Joan Vinyoli, que en la seva adolescència va estiuejar a la ciutat, una ciutat on va encetar el seu procés creatiu lligat a la natura de Santa Coloma.”

Per la seva banda, el comissari de l'Any Vinyoli, Jordi Llavina, va destacar en aquest acte l'important paper que tindrà la Casa de la Paraula de Santa Coloma durant l'Any Vinyoli. “Aquest any, Santa Coloma es converteix en la capital vinyoliana per excel·lència.” Llavina hi va afegir que “el Festival Domini Màgic de Poesia destaca pel fet que aplega moltes expressions artístiques i està molt bé que conflueixin en aquest homenatge a Joan Vinyoli”.

‘Espais' Vinyoli

El Festival Domini Màgic de Poesia tindrà com a escenaris els llocs que evoquen Vinyoli, com ara la Biblioteca Municipal, la Casa de la Paraula, el parc de Sant Salvador i l'indret de Farners on hi ha l'ermita, el castell i el turó del Vent (un dels indrets màgics de Santa Coloma). Aquests són espais que Joan Vinyoli va conèixer molt bé i que el van inspirar en la creació de molts dels seus poemes.

Reguitzell d'actes

Durant aquests dies passaran per Santa Coloma veus com la de Maria del Mar Bonet i Xavi Múrcia, que oferiran concerts amb poemes musicats de Joan Vinyoli. Maria del Mar Bonet farà l'estrena de la La veu del mar, que porta el mateix títol del poema que Vinyoli va dedicar a la cantant mallorquina. També s'acostarà l'obra vinyoliana als infants amb diverses activitats que s'han programat, i s'han organitzat jams poètiques en bars de la ciutat. Una fira de poesia, la presentació de la revista Poetari i l'exposició Cridats per Vinyoli són activitats que complementaran el Festival Domini Màgic de Poesia. La cloenda del festival es farà diumenge a la tarda a l'ermita de Farners. Posteriorment, a l'Auditori, es podrà veure l'espectacle pedagògic adreçat al públic infantil Un poema és una castanya.

Alzines al cartell

El cartell del festival és un quadre de l'artista Josep Maria Fontanet on destaquen alzines sureres, arbres ben característics de Santa Coloma. “Un dels elements més significatius de la poesia de Vinyoli són les alzines sureres, i cada vegada que sento parlar de Domini Màgic em ve al cap el sotabosc, i per això vaig triar aquest quadre per al cartell, perquè és molt vinyolià”, va explicar Fontanet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia