Territori

festivals

mercè miralles

Calella fa créixer el Festimatge

Calella es converteix a l'abril en la meca dels especialistes de cinema en 9,5, curtmetratges i fotografia. Aquest any augmenta la participació. La trobada del Festimatge situa la vila maresmenca en primera línia, tant per a entesos com per a aficionats

“Volem que aquest mes d'abril Calella estigui a la cúpula, al més alt, en el món de la imatge. Aquest certamen està ja molt situat, té una vida pròpia. I tot és gratuït! La gent, actualment, té els diners que té i la cultura és cara. Volem que vinguin i gaudeixin sense haver de gastar. Fer-ho així ens omple d'orgull.” Parla Xavier Rigola, president de Foto-Film Calella, entitat organitzadora del Festimatge, amb l'Ajuntament de la vila. Si hi ha alguna característica que fa molt i molt especial el Festimatge és el cinema en 9,5 mm, un format poc habitual. De fet, aquest any, i per tercera vegada en la seva història, Calella és la seu del Festival Europa 2014 de Cinema 9,5. La primera vegada que s'hi va fer va ser l'any 1988 i la segona el 1995. La de Calella és l'única convocatòria a l'Estat que inclou un certamen dedicat, cada any, a aquest format. De fet, és dels pocs que es fan a tot el món. L'any passat va celebrar els quaranta anys de convocatòries. Per aquesta nova edició no faltaran el Mercat del Col·leccionista, les projeccions de treballs d'autors de tot el món que fan servir encara aquest sistema i la selecció de guanyadors, així com la sessió de cinema recuperat. Comenta Xavier Rigola: “El certamen de 9,5 és la part romàntica del Festimatge. Cada any esperem més gent i gent més jove. És com la criatura que tots estimem i tots la cuidem. Intentem que estigui bé.” Rigola explica que el 9,5 “és un format no habitual, un format per a puristes del tema, per a molt especialistes. Cada cop hi ha menys gent que l'utilitza”. I segueix: “Ja estem a l'edició número 41! Novament tindrem el mercat d'intercanvi i de compra... I, a més a més, som seu de la trobada europea. Calella està en primera línia.” El cap de setmana del 25 i 26 d'abril serà el de la celebració de la trobada de cinema 9,5. Santiago Marré, president d'honor de Foto-Film, també és el responsable de la secció de cinema en 9,5 i artífex d'aquesta cita any rere any. D'ell, Rigola comenta: “S'ho ha guanyat a pols. Santi Marré ha fet el que havia de fer. Moltes coses es fan perquè ell té molta empenta.”

Festimatge s'interessa pel cinema. S'interessa, en realitat, per tot allò que té a veure amb la imatge. És un festival de festivals, es podria dir. Dins del cinema, a part del certamen de 9,5, hi ha el Trofeu Torretes de Curtmetratges, que aquest any arriba a la vintena edició. Per aquesta cita s'han rebut gairebé el doble de peces que l'any passat. Si al 2013 van ser prop de 300, aquest any són prop de 600. I si l'any passat hi van participar set països, enguany ho han fet una trentena, entre els quals es poden citar el Japó, els Emirats Àrabs o el Kazakhstan, a banda de nombrosos països europeus i sud-americans, i també els EUA i el Canadà. Durant aquests dies es projectarà una selecció de curts i pel·lícules en 9,5 mm. El dijous10 d'abril, a la Sala Mozart, es fa la gala de celebració dels vint anys del Trofeu Torretes de Curtmetratges: es podran veure cinc curtmetratges d'entre els que han guanyat al llarg d'aquests anys. Entre els escollits hi ha Crédula, de Juan Antonio Bayona. En el conjunt de projeccions cal esmentar la que es fa el dia 21 d'abril, també a la Sala Mozart: una matinal de curtmetratges d'autors de Calella.

En l'apartat de fotografia, el Certamen de Fotografia Trofeu Torretes arriba a l'edició número trenta-vuit. Han rebut més de 3.500 fotografies de 360 autors de tot el món, i s'han muntat més d'una quarantena d'exposicions, per tot Calella: Fàbrica Llobet Guri, Sala Municipal d'Exposicions, centres comercials, botigues, sales d'exposicions d'entitats i agrupacions culturals, biblioteca, hotels... També es faran tallers i xerrades, i visites guiades a les exposicions a càrrec dels mateixos autors. En aquest apartat fotogràfic es pot destacar l'exposició de Manel Armengol, Transicions, que s'inaugura demà, dissabte, a la sala Ajuntament Vell. Altres exposicions que es podran visitar són, per exemple, Tibet: una cultura en risc d'extinció, de Sergi Reboredo i Línia vermella de Sarajevo, de Vicenç Tomàs. La cloenda del festival serà el 27 d'abril: projecció dels curts premiats i lliurament de guardons.

FESTIMATGE, Festival de la Imatge
Del 5 al 27 d'abril
Dades: Fotografia, curtmetratge i cinema en 9,5
Web: www.festimatge.org
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia