Opinió

poesia

albert tugues

Catàleg de novetats poètiques

Amesura que s'apropa Sant Jordi augmenten les edicions de poemaris tant en català com en castellà. Avui volem esmentar els títols més recents de poetes que viuen a Catalunya i escriuen en castellà. Com ara Jesús Aguado, que publica l'antologia, a cura de José A. Cilleruelo, La insomne, en què destaca la poètica que Aguado anomena “poètica del fugitiu i de l'insomne”: el poeta com a subjecte fugitiu i insomne que roman alerta, despert, vigilant les paraules.

María Cinta Montagut, a Sin tiempo, poetitza la fugacitat, l'acció anorreadora del temps on les paraules, ens dirà, sovint són insuficients per copsar i dir el que sentim.

Chantal Maillard reuneix a India textos escrits entre el 1987 i el 2012, estructurats en quatre tipus d'escriptura (poesia, diari, assaig, crítica), aprofundint en la vida i les tradicions espirituals de l'Índia, de les quals s'amara la seva obra poètica.

Marina Oroza, a La chimenea de Duchamp, partint del descobriment d'una xemeneia de Duchamp oblidada a la casa familiar, desenvolupa un experiment poètic de transformacions i lectura-performance, on és possible llançar el llibre a les flames, recuperar-lo i formar un altre poema, inèdit, llegint les paraules no cremades.

Pura Salceda publica L'amant circumstancial, en edició bilingüe, prologada per Miquel de Palol. Un poemari on l'evocació de l'amor passional es resisteix a ser accidental i fugisser, cercant la paraula que pugui assolir-lo i fixar-lo en el poema, actualitzant el mite de l'espera d'Hera com a contrapunt.

Francesc Cornadó, a Sa Ximbomba, interpreta en prosa poètica les imatges que el pintor Beneyto (de qui Devenir reedita Cartas apócrifas) ha anat dibuixant en els exemplars de Camilo José Cela que té a la seva biblioteca personal.

També cal esmentar Caleidoscopio, de José M. Micó (Visor), edició ampliada amb nous poemes en els muntatges musicals que en fa.

Finalitzant la ressenya ens arriben els poemaris d'Edgardo Dobry, Contratiempo (Adriana Hidalgo Editora), Carmen Plaza, Lo que el aire oculta (Huelga y Fierro), Efi Cubero, Condición del extraño (Isla de Siltolá), Agustín Calvo Galán, GPS (Amargord), José Antonio Arcediano, ...y todos los buitres comieron de mi mano (In-verso), i els novíssims Luna Miguel, La tumba del marinero, i Unai Velasco, El silencio de las bestias (La Bella Varsovia).

k

La insomne
Jesús Aguado
Fondo C.E., Barcelona
Sin tiempo
María Cinta Montagut
In-verso, Barcelona.
India
Chantal Maillard
Pre-textos, València
La chimenea de Duchamp
Marina Oroza
Ardora, Madrid
l'amant circumstancial
Pura Salceda
Pigmalión Edypro, Madrid
Sa Ximbomba
Francesc Cornadó
SD Edicions, Barcelona
Contratiempo
Edgardo Dobry
Adriana Hidalgo Ed., Buenos Aires
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia