cultura

entitats

Els Manaies enlluernen amb una desfilada extraordinària

La confraria d'armats celebra els 75 anys amb una sortida que va sorprendre més d'un ciutadà i turista de la ciutat

També van inaugurar l'escultura de Sant Pau que presideix des d'ara Sant Lluc

El manaies de Girona estan de celebració. 75 anys bé mereixen una celebració com cal. Oficialment, el programa d'actes –uns vint-i-cinc– d'aquest aniversari va començar amb la conferència que va oferir divendres l'exalcalde i catedràtic d'història, Joaquim Nadal, però la sortida extraordinària que van regalar ahir a la ciutat, sens dubte, va ser la manera més efectiva de fer pública l'efemèride. Extraordinària per doble motiu: perquè s'avança a les tradicionals que se celebren per Setmana Santa i pel recorregut escollit, que va anar més enllà del Barri Vell i rodalies com ve a ser costum. El seu pas per la zona comercial de l'Eixample va sorprendre més d'un.

Ciutadans, visitants i turistes, molts passejant aprofitant el bon temps que feia ahir, van aturar-se per disfrutar d'aquesta desfilada que els va regalar la confraria. El recorregut va començar com sempre de Sant Lluc per desfilar per la Plaça Sant Feliu i carrer Ballesteries, Cort Reial i fins a trobar la Plaça del Vi, on es van aturar per oferir els moviments d'estrella i roda de maniple. Més inusual va ser el seu pas pels carrers Joan Maragall, Jaume I, Ultònia, Migdia i Maluquer Salvador, on les armadures del més d'un centenar de soldats romans van enlluernar als espectadors.

Sant Pau a Sant Lluc

A la seva tornada, el maniple de Manaies van formar davant de l'església de Sant Lluc –Castrum i seu de l'entitat– per procedir a la inauguració de l'escultura de Sant Pau, patró del manaies, obra de l'artista i confrare Josep Maria Trull i Gimbernat, que ja ha quedat instal·lada a la fornícula de la façana principal de l'edifici.

Avui, també de forma extraordinària, els Manaies de Girona realitzaran una sortida especial al voltant del Barri Vell (de les 10 h a les 12 h), amb la voluntat de convertir-se en models per un dia del concurs de fotografia artística obert a professionals i aficionats.

Per altra banda, ja s'ha anunciat al web de l'entitat el nomenament del pendonista de la Confraria de Jesús Crucificat dels Manaies, que es tracta de Josep Maria Carmaniu Busó, mereixedor d'aquest càrrec per la seva tasca com a confrare i per tots els anys de dedicació a l'entitat. El recorregut de lliurament del penó serà el dimecres 16 d'abril, amb inici a les vuit del vespre.

LES DATES

16-4-2014
el lliurament del penó s'inicia partint de Sant Lluc, a les vuit del vespre, en direcció a casa del pendonista
18-4-2014
la processó de Divendres Sant tindrà lloc a les deu de la nit. Abans, a les 19.30 h, es recollirà el pendó
29-3-2015
la Trobada d'armats
reunirà armats d'arreu de la demarcació i es preveu reunir uns 800 manaies
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia