cultura

L'humor ens farà lliures

El Punt Avui i Angle publiquen el llibre ‘La gran fàbrica d'independentistes', una recopilació d'acudits sobre l'actual situació social i política

Quan encara no hi havia fotografia a la premsa, ja hi havia humor gràfic. Des de sempre, els acudits i la sàtira de l'actualitat han estat un magnífic termòmetre per mesurar els estats d'ànim col·lectius i una eina eficaç i intel·ligent per qüestionar el poder. La capacitat de sintetitzar un esdeveniment d'actualitat en una il·lustració i fer-ho, a més, des del sentit de l'humor, és una extraordinària mostra de civisme. I, en determinades etapes de severa repressió pel que fa a la llibertat d'expressió, ha estat també el vehicle per expressar amb subtilesa aquelles idees que no es podien manifestar en les informacions.

L'actual conjuntura de les relacions entre Catalunya i Espanya, les retallades, les sentències del Tribunal Constitucional, els atacs de l'anomenada caverna mediàtica... són, sens dubte, motiu d'inspiració per al sarcasme i la ironia. Un humor que en televisió cobreixen programes com ara Polònia i que alimenta la inspiració dels nombrosos dibuixants d'humor de casa nostra.

En aquests dies de ressaca de la –previsiblement– fallida petició del Parlament català al Congrés dels Diputats de la cessió de les competències per convocar referèndums, apareix –molt oportunament– el llibre La gran fàbrica d'independentistes. Una antologia de dibuixos i acudits editat conjuntament per El Punt Avui i Angle Editorial, i que porta l'explícit subtítol de 36 ninotaires en defensa de la cultura catalana.

Capítols temàtics

Es tracta d'una recopilació que permet veure com diversos humoristes gràfics de casa nostra han mostrat l'altra cara de la realitat política i social, durant ells darrers mesos, en acudits publicats en premsa però també, en alguns casos, dibuixats expressament per a l'ocasió.

El llibre s'estructura en cinc capítols temàtics que agrupa vinyetes relacionades amb el tema: La Catalunya escultural (dedicat a la cultura en general), Ens treuen la llengua (dedicat als atacs al català), De més Wertes en maduren (sobre diverses manifestacions de la política del PP), Rebel·lió a les aules (dedicat a l'educació) i La Catalunya pintoresca (dedicat a la cultura popular). Els dibuixants triats per al llibre són Ant, Jordi Arasa, L'Avi, Toni Batllori, Bié, Jordi Borràs, Jordi Canyissà, Cruz, Elchicotriste, Ermengol, Farruqo & Domènech, Fer, Ferran, Manel Fontdevila, Àlex Gallego, Meri Gil, Gras, Guillem, Jap, Kap, Lluís, Marc, Napi, Néstor, Pau-B, Pierino, Plaga, Sr. Plástiko, Quel, Raquel G.U., Ricardi Peregrina, Riera, Sadio Bafane, Dani Saus, Soler i Tres. L'autor del pròleg és J. Ignasi Gras, de l'Associació Cultural per al Foment de l'Humor i la Sàtira Els 4 Gags, que diu “aquí teniu un recull d'acudits, necessàriament breu, seleccionats d'un vertader gavadal, perquè la cosa dóna per a molt, sobre la cultura catalana en diversos aspectes, així a l'engròs, i sobre els atacs que pateix per part d'una gent que sembla que no la suporta i que només fa que convertir ciutadans indiferents en independentistes convençuts. I aquests atacs vénen sobretot de la fauna política, de les diverses espècies, gèneres i famílies, tant autòctones com d'altres hàbitats”.

El preu del llibre, que es posa a la venda als quioscos el dia de Sant Jordi, és de 9,95 euros. A partir del dia 24, mitjançant el club del subscriptor. Per als subscriptors d'El Punt Avui, l'enviament és gratuït.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia