cultura

Un cap de setmana per a la llibertat i la dignitat

El Punt Avui, l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI impulsen conjuntament les jornades Catalunya Llibertat i Dignitat els dies 11, 12 i 13 del mes de juliol

Les jornades estrenen format i inclouen més actes i escenaris
El programa combinarà festa, reivindicació
i compromís

Més actes, més escenaris, més dies i el mateix compromís amb el dret a decidir el futur d'una Catalunya en llibertat i amb justícia social. Aquests seran els ingredients de les jornades Catalunya Llibertat i Dignitat, que se celebraran aquest mes de juliol a la ciutat de Girona, organitzades conjuntament per El Punt Avui, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència.

Les jornades, que seran una continuació dels tres festivals anteriors, celebrats els anys 1992, 2012 i 2013, refermen el nostre compromís amb la consulta convocada pel govern de la Generalitat per al dia 9 de novembre i aquest any estrenaran format. D'una banda, els actes es duran a terme durant tres dies seguits –el cap de setmana de l'11, el 12 i el 13 de juliol– i, de l'altra, se'n diversificaran els continguts, que inclouran la música, la literatura, el cinema, el teatre, l'esport, la gastronomia, la cultura popular i la política.

Un any clau

El 2014, l'any del tricentenari de l'11 de setembre del 1714, l'any del centenari de la Mancomunitat de Catalunya i l'any de la celebració de la consulta pel dret a decidir del dia 9 de novembre, serà també l'any de les jornades Catalunya Llibertat i Dignitat. Llibertat per votar democràticament i pacíficament quin país volem, i dignitat perquè ningú en quedi al marge per raons d'exclusió social i econòmica.

Les jornades seran, a més, un preludi de dues cites més de gran transcendència: la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de setembre, aquest any amb més pes reivindicatiu que mai, i l'acte convocat aquell mateix dia a Barcelona per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), amb l'objectiu d'omplir l'avinguda Diagonal amb dos milions de persones.

Pregó inaugural

Una de les novetats de la cita d'aquest estiu, que combinarà reivindicació i festa, és la incorporació de més escenaris. En aquest sentit, la programació, que s'anirà tancant al llarg de les pròximes setmanes, arrencarà el divendres dia 11 a les nou del vespre a la plaça del Vi de Girona amb el pregó inaugural i una conferència de contingut històric al Teatre Municipal. A partir d'aleshores, els actes s'aniran repartint en diverses ubicacions de la ciutat i combinaran els espais tancats amb els oberts.

Els organitzadors hi volem implicar el màxim de sectors de la ciutadania, i per això s'ha obert el ventall, amb l'objectiu de diversificar les possibilitats de tria i de participació. A la zona del parc de la Devesa –tradicional escenari dels festivals anteriors, amb l'auditori, el pavelló i el camp de Mart–, s'hi afegiran aquest cop la plaça del Vi, la plaça de la Independència, la Casa de Cultura i el cinema Truffaut. En aquests últims espais, es programaran obres de teatre de caire social i un cicle cinematogràfic centrat en pel·lícules dedicades a diversos processos independentistes viscuts al llarg de la història.

D'altra banda, el Palau Firal de la Devesa serà l'escenari de diverses conferències de contingut polític en què participaran tots els partits amb representació parlamentària que tenen un paper actiu en el procés sobiranista.

Parades i actuacions

Les Ribes del Ter s'incorporen també als escenaris de les jornades, amb una acampada popular en què caldrà inscripció prèvia. Ben a prop, al camp de Mart, hi trobarem com sempre un ampli espai destinat a les parades de productes catalans. Hi estan convidats tots els artesans i firaires que vulguin exposar els seus productes. Per participar-hi, serà igualment indispensable inscriure-s'hi abans a través d'un registre que s'habilitarà al nostre lloc web (www.llibertatidignitat.cat), que s'activarà a partir de l'1 de juny. També es necessitarà una preinscripció per participar en l'Speakers corner, un escenari obert on tothom podrà mostrar al públic les seves inquietuds artístiques.

Les jornades d'enguany arriben amb el repte de superar la capacitat de mobilització ciutadana demostrada en les edicions anteriors del festival. L'any passat, fins a 15.000 persones van respondre a la convocatòria i van omplir el passeig central de la Devesa, on es va realitzar, entre moltes altres activitats, un monumental mosaic popular per reivindicar la importància històrica d'aquest 2014.

escriptors

50

La literatura tindrà una presència important en les jornades del mes de juliol. Una cinquantena d'autors catalans amb novetats editorials als prestatges de les llibreries ja han confirmat la seva participació. El públic els podrà demanar que li signin les seves obres en un espai que s'habilitarà al parc de la Devesa, i també podrà participar en les conferències que s'organitzaran sobre literatura en llengua catalana, que, malgrat la crisi, mostra una gran vitalitat.

Firatast, un espai a sopluig per matar el cuc

L'espai gastronòmic ampliarà també les seves prestacions amb la celebració del Firatast al Palau Firal. L'espai, coordinat per l'empresa Incatis SL, constarà d'una vintena de parades on el públic podrà adquirir el menjar i el beure amb tiquets que es vendran a 0,50 cèntims cadascun. A la planta baixa, hi haurà 800 places per menjar asseguts i a la primera planta, 400 més.

La millor música, amb la col·laboració de Flaix FM i ‘Enderrock'

Com sempre, la música serà un dels ingredients essencials de la gran festa reivindicativa d'aquest estiu. Música per a grans i petits que combinarà diverses disciplines, que aniran des del rock fins a la música de cobla i el cant coral. Entre els grups convidats, ja han confirmat assistència Flashmob, Cesk Freixas, Blaumut, Pepet i Marieta, Sak Noel i Flaix FM. Pel que fa a Enderrock, es farà càrrec d'un escenari permanent a la plaça de la Independència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia