cultura

Carles Sala, invitat a la Fira del Llibre d'Istanbul

L'escriptor parlarà dels seus llibres, acabats de traduir al turc, a mitja dotzena d'escoles de primària

A l'agost ha estat convidat també al Brasil

A Carles Sala (Girona, 1974) se'l distingeix de seguida perquè un percep com un pressentiment d'alegria i tot darrere arriba ell. Deu ser per aquesta capacitat d'anunciar-se tan festivament que la mainada l'aprecia tant; per això, i pels contes que escriu, històries com les de la Maria Llufa, la tortuga poruga, en Polit Bonabeu, el rei Rodolí o en Cornèlius i el seu rebost d'impossibles, de qui ha adoptat la màxima: «Com que no sabia que era impossible, ho vaig fer.» Així devia ser com es va posar a escriure contes, i se'n va sortir tan bé, que després de guanyar tots els premis del gènere del país, la seva fama ha arribat tan lluny, que ha estat convidat a l'Istanbul Tanpinar Literature Festival, que se celebrarà del 5 al 8 de maig a la capital turca.

El programa que li han enviat els organitzadors especifica que el primer dia l'esperen un esmorzar turc i un sopar suec, i “després la cosa ja és una mica més intensa.” I tant, que ho és!: dues trobades diàries amb grups de més d'un centenar d'alumnes de primària, davant els quals comentarà dos dels seus llibres de més èxit traduïts al turc: Bona nit, Júlia i Cornèlius i el rebost d'impossibles. A Carles Sala, però, no l'espanta gens el repte, perquè bona part de l'any la passa recorrent escoles de tot Catalunya i Andorra per parlar dels seus contes. Ahir mateix, va anar a llegir-ne, amb Maria Mercè Roca, als nens malalts de l'Hospital de Santa Caterina, i avui, a més de les parades de la Rambla, firmarà llibres a l'escola Balandrau (16.15 h). El contacte amb els seus lectors l'apassiona, sobretot si permet recollir anècdotes tan impressionants com la d'un vailet de Pacs de Penedès que va preguntar-li: “De veritat has escrit vint llibres? I encara no t'has mort?” O la d'una nena que va honorar-lo fent-li un lloc entre els seus tres ídols: els altres dos eren Lady Gaga i Shakira. Participar en aquestes trobades, confirma Sala, és una manera ben didàctica de demostrar que “un escriptor pot estar viu i ser fins i tot normal, encara que porti pantalons de colors”. De fet, s'hi ha animat tant, que a l'agost participarà també a la Fira del Llibre de São Paulo, aprofitant que sortirà l'edició portuguesa de Cornèlius. Mentrestant, continua treballant en noves històries: al juny La Galera li publicarà Míster Rumba, i al setembre apareixerà a Cruïlla 50 oficis esbojarrats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia