cultura

Fidel a les essències

El Festival de Canes s'inaugura avui amb directors habituals com ara Loach, Godard, els Dardenne i Cronenberg, però també amb marge per a les sorpreses

Els catalans Jaime Rosales, Marc Recha
i Lluís Miñarro participen en aquesta edició

La llegenda assenyala que va ser durant el rodatge d'Atrapa un ladrón a Canes que Grace Kelly va conèixer el príncep Rainier, fet que li va permetre passar de ser una estrella a una princesa. Grace Kelly tornarà com a personatge de ficció aquest any a Canes reencarnada per l'actriu Nicole Kidman per inaugurar avui el festival. Grace of Monaco, d'Oliver Dahan, arriba envoltada de glamur i polèmica. Es diu que els Grimaldi no estan gaire satisfets amb el resultat de la pel·lícula, que volien canviar alguns aspectes que finalment no s'han retocat. Oliver Dahan indica que la seva pel·lícula no és un biopic de Grace Kelly, sinó un relat sobre un episodi de crisi matrimonial que va viure la princesa l'any 1962. Sigui com sigui, la catifa vermella s'omplirà per celebrar l'esdeveniment i tota la premsa del cor es concentrarà en el festival.

La pel·lícula inaugura una edició que s'ha escurçat un dia i en què la programació ha mostrat certes reserves per la seva poca permeabilitat. Com cada any, Canes reunirà alguns dels grans noms del cinema internacional en la seva selecció oficial, però hi ha qui diu que hi ha massa repetició dels cineastes de sempre. Ken Loach, per exemple, serà present per dotzena vegada en la secció oficial amb Jimmy's hall, i els germans Dardenne presentaran Deux jours, une nuit a Canes després que totes les seves pel·lícules des de l'any 1996 hagin estat sempre a concurs. El mateix passa amb directors com ara Nuri Bilge Ceylan, Bertrand Bonello i David Cronenberg, que semblen abonats en permanència al festival. Aquest fet fa que a la secció oficial hi hagi un marge molt petit per a la sorpresa i per a la descoberta.

Godard, Dolan, Assayas

És cert que el festival, però, està habitualment ple de sorpreses, que en aquesta edició poden ser més que edificants. Jean-Luc Godard torna amb Adieu au language, un experiment disposat a revolucionar tot el cinema rodat en 3D. El nou enfant terrible del cinema del Quebec, Xavier Dolan, entra a la secció oficial amb el seu cinquè llargmetratge, Mommy. Oliver Assayas promet oferir-nos un apassionant duet entre una jove actriu i una actriu madura a Sils Maria, mentre que Tommy Lee Jones se situa darrere la càmera per rodar un western que aixeca molta expectació, The homesman.

El productor català Lluís Miñarro estarà a Canes apadrinant la pel·lícula japonesa Still the water, de Naomi Kawase. Mentre la productora El Deseo, de Pedro Almodóvar, també apadrinarà la pel·lícula argentina Relatos salvajes, de Damián Szifrón i protagonitzada per Ricardo Darín, Leonardo Sbaraglia i Darío Grandinetti. La presència catalana es complementarà amb la participació en la secció paral·lela Un certain regard del darrer treball de Jaime Rosales, Hermosa juventud. Marc Recha també hi serà present amb l'episodi El viatge de Zan dins la pel·lícula col·lectiva Les ponts de Sarajevo.

Gosling i Wenders

Un altre títol destacable fora de competició és Lost river, el debut com a director de l'actor Ryan Gosling, que es podrà veure a Un certain regard. En aquesta mateixa secció es podrà veure també la darrera pel·lícula de Wim Wenders, The salt of the earth, sobre el treball del fotògraf brasiler Sebastiao Salgado.

Retrobaments, records i homenatges

El prestigiós cineasta xinès Zhang Yimou presentarà a la secció oficial fora de competició la seva nova pel·lícula, Gui Lai, que suposa el seu retrobament amb la que va ser la seva musa i parella fins al 1995 , l'actriu Gong Li, una altra habitual del Festival de Canes. Una secció paral·lela dedicada al cinema clàssic acollirà una de les visites més esperades d'aquest 67è Festival de Canes, Sophia Loren, convidada d'honor per a la projecció de Matrimoni a la italiana. En aquesta comèdia dirigida el 1964 per Vittorio de Sica, Loren compartia protagonisme amb un altre dels grans del cinema italià , Marcello Mastroianni, que és al seu torn la imatge del preciós cartell anunciador d'aquest any, que ha utilitzat un fotograma de Vuit i mig, de Federico Fellini.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia