cultura

Xavier Aliaga

Periodista i escriptor

“La realitat no dista tant del que s'hi explica a les novel·les”

El periodista i escriptor subratlla i mostra una història creïble arran la publicació de la seua darrera novel·la i opina sobre la necessitat d'uns mitjans de comunicació propis

Aquest periodista i escriptor valencià,. trau a la llum una nova novel·la esperonat per l'editorial que li'l publica, arran un relat anterior que Xavier Aliaga els va lliurar prèviament.

Què és el que li aporta la novel·la negra?
Personalment, aquest gènere narratiu l'entenc des del vessant més chandlerià possible, sense concessions, dur i connectat amb la realitat. No ha de fer presoners i ha de permetre fer un retrat de la societat i traure coses que, en un reportatge periodístic no caben i, a més, ha de disposar d'un contingut literari.
Com és possible canviar de registre en tan poc de temps?
Doncs ha estat possible gràcies a la casualitat, però sempre amb el compromís personal de clavar-me dins de la temàtica a desenvolupar. El conreu de la literatura no deixa de ser un exercici intel·lectual ben interessant.
Per què desvetlla el títol en les primeres vint pàgines?
I per què no? És en aquest precís moment que convé explicar el perquè del títol triat. Al remat hi ha elements suficients dins la novel·la que resulten novells i que estic segur que satisfaran els lectors quan desemboliquen les dues trames existents en aquestes 187 pàgines i escaig. Hi ha alguna de les trames que hi plantege que és molt arriscada i precisament per això és que hauré volgut no fer problema del títol i l'explique només començar.
És aquesta novel·la un homenatge a la professió de periodista?
No necessàriament, però sí que és veritat que hi ha una redacció d'un diari digital valencià fictici en la trama de tot plegat. És veritat, però, que utilitze les convencions del gènere per portar el lector a altres llocs, a altres situacions i a altres circumstàncies encara que siga mitjançant un decorat conegut.
Vol dir que s'ha d'anar en compte en l'exercici del periodisme?
No vull desvetllar coses de la novel·la, però diré que la professió periodística té components molt negatius al País Valencià: percarització, pressió, explotació professional... no obstant això, no vol dir que la vida dels periodistes valencians perille —pel moment—.
Està la societat de hui com per llegir novel·la negra?
No sé si ho està, però he de dir que amb aquesta novel·la, les persones que la llegiran es faran preguntes, s'enfadaran i es revelaran. “Dos mestres quadrats de sang jove” és una novel·la llegidora i aquells que la llegiran s'ho passaran bé. La gent necessita llegir i trobe que també són moments com per a llegir aquest tipus de literatura.
Ens cal una ràdio i una televisió valenciana?
I tant que sí. No és concebible un nostre país i una nostra cultura sense l'espai que ha de difondre el que es fa. Necessitem una ràdio i una televisió valenciana que no siga una reproducció del que hi havia fins ara. No ha de ser de 1.800 persones perquè està fora d'època i fora de pressupost. No tinc cap mena de dubte que ens calen mitjans de comunicació valencians que informen des de l'òptica dels valencians i això s'ha de fer possible al dia següent de les eleccions autonòmiques de l'any vinent.
Els polítics pagaran per aquest fet?
No ho tinc clar. Potser políticament, tal vegada algú pague judicialment... però veient com es tarda en treure la sentència del cas Blasco, observant les tímides reaccions sobre la desfeta de les caixes valencianes, dubte que hi haja cap perjudicat polític, si no és els que ja ho estem: la societat valenciana en el seu conjunt.
Pot aguantar la societat valenciana tants periodistes aturats?
Siguem clars. La societat valenciana no pot aguantar tants periodistes, com tampoc no pot aguantar tants obrers aturats, tants investigadors, tants mestres, tants sanitaris, tants depenents de botigues... no vull fer victimisme, però s'ha de ressaltar que sense un àmbit comunicatiu raonable, la qualitat democràtica es ressent. Tot l'ecosistema s'ha de refundar i reestructurar, però no podem renunciar a tenir diaris, televisions i ràdios a més d'Internet. Un fracàs no s'improvisa, com deia Fuster.
Per què ens volen tallar les portes de la informació als valencians?
Doncs ben senzill; perquè es tracta de mantenir callada la societat i en això el PP ho té ben clar, més encara, quan es tracta de treure el fantasma del catalanisme sempre que hi ha eleccions.

El llibre

E.C.

Es tracta d'una novel·la de gènere «negre» on un descregut inspector de policia i la seua enigmàtica companya són els encarregats de procurar descobrir el culpable de l'assassinat salvatge d'un periodista valencià.

Es tracta d'una narració corrosiva i un retrat sòrdid de la societat valenciana actual, combinat amb una bona dosi d'ironia que resulta del tot imprescindible per poder sobreviure i entendre el món que ens envolta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia