cultura

Titot

CANTANT DE BRAMS

“No pots escriure com als 90, que no passava res”

Immersos de ple en la gira del seu dotzè disc, Anem tancant les portes a la por, Brams tampoc fallaran aquest any en les jornades Catalunya Vol Viure en Llibertat i Dignitat, els dies 11, 12 i 13 de juliol a Girona. Se'ls espera, també, aquest cap de setmana a la seva vila, Berga, i en festivals com el Canet Rock o l'Acampada Jove.

El moment que viu el país és ideal per fer cançons o les coses van tan de pressa que les cançons perden sentit en un tres i no res?
És una merda, tu. Ja no pots escriure cançons com als anys 90, que no passava res. Pots fer al gener una cançó sobre la consulta i trobar-te que, quan treus el disc, la consulta ja no es fa perquè ja s'ha fet una declaració unilateral d'independència. Costa molt parlar ara de temes que no tinguin una data de caducitat limitadíssima. Quan vam fer una cançó sobre la llei Corcuera [El llop i les cabretes], va tenir cinc anys de recorregut!
Del munt de polítics que esmentava a ‘El president' (del seu primer disc, l'any 1992), només en queda un en actiu: Josep Antoni Duran i Lleida.
Sí, ostres... Surten el Gasòliba... el Cullell! N'hi ha un, però, que no marxa ni amb aigua calenta...
Amb quin estat d'ànim han fet Brams un disc l'any 2014?
No podíem fugir d'estudi, però tampoc volíem rebolcar-nos en l'estigma, perquè de cançons estrictament independentistes no en tenim més que tres o quatre. Era impensable no tractar-ho però, al mateix temps, tampoc volíem que se'ns acusés de pujar a un carro al qual, al capdavall, hi hem estat sempre: empenyent, tibant, arreglant rodes...
Hi ha una cançó, ‘Història d'Espanya (explicada pels espanyols)', que podria haver fet La Trinca.
Sí, no sé si hauré de pagar fins i tot un copyright a en Mainat! Quan algú em demana les influències, més que dir que als cinc anys ja vaig canviar un disc dels Rollings per un del Michael Jackson, o que als tres ja escoltava Led Zeppelin, sempre dic que els meus referents són Lluís Llach, La Trinca i Kortatu.
Aquestes “portes de la por” a les quals fa referència, quan es van començar a tancar i quines falten per tancar?
Es van començar a tancar el 13 de setembre del 2009, en la consulta d'Arenys de Munt, conjuntament amb l'expressió del 15-M, amb les places plenes de gent i moviments com la PAH o de defensa de les escoles. I les acabarem de tancar el 9 de novembre, quan fem la consulta sense permís d'Espanya.
La farem?
Dependrà de la capacitat de la gent de fer perdre la por als polítics. Uns no en tenen gaire i altres en tenen més.
El seu discurs va ser un dels grans moments del Concert per la Llibertat de l'any passat al Camp Nou. Com el va
gestar?
El portava assajat, perquè volia dir moltes coses i tenia molt poc temps. Vaig fer com el Tarradellas en el discurs del “Ja sóc aquí”. Si mires el vídeo veuràs la seva dona, l'Antonieta Macià, que amb els llavis el va dient de memòria. Les vegades que el devia haver assajat! Jo, el meu, el vaig gravar amb el mòbil, el vaig passar a CD i, baixant en cotxe a Barcelona, el vaig escoltar sense parar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.