cultura

Els Premis Internacionals Terenci Moix no es donaran aquest any

Els hereus de l'escriptor barceloní creuen que els guardons “deixen de tenir sentit” després de la mort d'Anna Maria Moix

Juan Ramon Iborra argumenta que, a més, es vol respectar la seva decisió que no se la homenatgi

Els Premis Internacionals Terenci Moix de Literatura, Cinematografia, Músiques i Arts Escèniques, creats l'any 2005 per mantenir viva la memòria de l'escriptor barceloní, no es donaran aquest any, segons ha explicat el fins ara secretari del jurat, Juan Ramón Iborra. 

Així, Iborra ha indicat que, després de la mort, el mes de febrer passat, de la germana de Terenci, Anna Maria, els seus hereus entenen que sense ella “aquests premis deixen de tenir sentit” i, a més, es vol respectar la seva decisió que no se la homenatgi, fet que ben segur que ocorreria de celebrar-se la cerimònia el dia 2 d'octubre, com estava previst. 

L'exsecretari, que va presentar la seva dimissió fa uns dies, comenta que ja ha començat a contactar amb les diferents persones amb les quals va tractar sobre l'organització de la X edició per explicar-los la seva sortida del jurat, i ha subratllat que amb la seva decisió deixa “les mans lliures a la família perquè prengui la decisió d'allò que pugui passar a partir del 2015”. 

Al seu entendre, seria una llàstima que es deixessin d'atorgar aquests premis, dotats de forma simbòlica amb un euro, al costat d'una escultura de Frederic Amat, i que se celebressin únicament nou edicions. 

Al llarg d'aquests anys, hi ha hagut un jurat format per una trentena de persones del món de la cultura i de les arts, juntament amb amics de Terenci Moix, que reconeixien la trajectòria artística de personalitats de l'àmbit de la cultura d'arreu del món ja fossin de les lletres, el cinema o les arts escèniques. 

En aquest període han estat premiats des d'Amin Maalouf i José Luis Sampedro a Luis García Berlanga, Ana María Matute, Julie Christie, Pere Gimferrer, Daniel Barenboim, Pedro Almodóvar, Irene Papas, Claudio Magris, Antonio Lobo Antúnes, Manoel de Oliveira, Gabriel Jackson, Hanna Schygulla, Jorge Semprún, Costa-Gavras, Adonis, Jean Daniel, David Grossman, Theo Angelópulos, Sami Naïr o, a títol pòstum, Anna Politkóvskaia. 

Iborra rememora que sempre s'ha optat per distingir personalitats punteres a nivell internacional, fet que no sempre ha estat fàcil, perquè es tracta d'escriptors, actors o cineastes amb unes agendes molt ajustades i que s'omplen amb mesos d'antelació.  Respecte a l'origen d'aquesta iniciativa, recorda que va començar a donar-li voltes a l'organització d'una “espècie de Nobel de la Cultura” l'any 1998, quan li van atorgar el Nobel de Literatura a José Saramago, i ell es trobava vivint a París. 

Al tornar a Espanya l'any 2000, Juan Ramón Iborra va conèixer Terenci Moix, al qual va entrevistar i va tractar en el seu últim any de vida, i això va suposar que també entrés en contacte amb Anna Maria. 

Al morir l'escriptor, amb Anna Maria Moix van començar a perfilar les característiques d'aquests premis, la primera entrega dels quals es va produir en la Diada de Sant Jordi del 2005 a l'Ajuntament, amb el suport d'altres institucions com la Generalitat i la Diputació, i d'empreses privades com el Corte Inglés i la Fundació Banc de Sabadell. 

Posteriorment, es va traslladar la cerimònia al Gran Teatre del Liceu i a partir de l'any 2011 s'han lliurat en una festa al Palau de la Música, coincidint amb les festes de la Mercè.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia