cultura

La família d'Andreu Alfaro reconverteix el seu taller en un museu permanent

Presentarà demà la “Col·lecció Andreu Alfaro”, una selecció de les peces més emblemàtiques del llegat de l'escultor valencià

En el futur contemplen la possibilitat de presentar la col·lecció total o parcialment en altres centres artístics

La família d'Andreu Alfaro presentarà demà la “Col·lecció Andreu Alfaro”, una selecció de les peces més emblemàtiques del llegat de l'escultor valencià, mort en 2012 i considerat un dels més rellevants del segle XX, i que acollirà de forma permanent el taller que tenia a Godella.

Segons ha informat la família en un comunicat, aquesta col·lecció és una cuidada selecció del llegat artístic d'Alfaro, que inclou obres de les etapes més significatives de la seua trajectòria professional, des de les primeres obres en format reduït de 1957 fins a les de gran format i urbanes.

Entre les peces es troben planxes, mòduls, generatrius, geometries variables, figures lineals i de l'univers de Goethe. En total, 48 escultures i 33 dibuixos que, segons les mateixes fonts, són “indissolubles per a preservar el seu caràcter de conjunt únic”.

Aquesta selecció s'ha realitzat a partir de les indicacions i preferències que havia manifestat el propi Alfaro, encara que també s'ha contat amb l'assessorament d'amics personals de l'artista que, a pesar de tenir professions i sensibilitats distintes, “han treballat de forma conjunta per a oferir una visió de la seva obra que admet lectures múltiples”.

En el futur, els familiars de l'escultor contemplen la possibilitat de presentar la col·lecció total o parcialment en altres centres artístics, amb la finalitat de donar a conéixer a les noves generacions el treball d'Andreu Alfaro.

En les instal·lacions del Taller també es troba la resta dels fons Alfaro, amb els quals es programaran exposicions temporals de diferents temàtiques de la seua obra, a més de contar amb un arxiu que recull la documentació i els esbóssos sobre la seua escultura, i el departament de conservació i restauració de les seues obres.

Torcimany

Premi Jaume I (1980) i Nacional d'Arts Plàstiques (1981) i membre del Consell Valencià de Cultura (CVC) de desembre de 1985 a març del 1990, Alfaro va nàixer a València a l'agost de 1926.

De formació autodidacta, es va iniciar en el món de les arts plàstiques amb la pintura i el dibuix, però a principis dels anys 50 es va dedicar a l'escultura; moltes de les seues obres es troben distribuïdes per tota la geografia nacional a l'aire lliure.

Precursor de l'art “Minimal”, la innovació va ser una constant en la trajectòria artística d'Alfaro, que no es va incloure dintre de cap moviment ni corrent artístic, però es va integrar en el Grup Parpalló (1957) i va estar directament influït pel constructivisme en la recerca dels visual i d'artistes menjo Constantin Brancusi i Antoine Pevsner.

Els seus treballs es troben recollits en diverses col·leccions a Espanya, Amèrica, Itàlia, Alemanya i França, i des de 1973, la ciutat renana de Colònia exhibeix en els seus carrer vàries de les seues creacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia