cultura

Aprovat el nou impost a l'ADSL

El govern tira endavant el projecte de llei de la taxa als operadors de telefonia per finançar l'audiovisual

Els 20,5 milions d'euros que es preveu recaptar s'invertiran en la producció audiovisual

El govern va aprovar ahir el projecte de llei de creació de l'impost a les companyies operadores d'internet, amb el qual es preveu recaptar 20,5 milions d'euros anuals que s'invertiran en el sector audiovisual. Amb aquest nou pas, la taxa anunciada al gener passat pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, inicia la tramitació parlamentària, i podria començar a aplicar-se a la tardor.

El tribut tindrà una quota fixa de 0,25 euros al mes per cada connexió que les operadores tinguin contractada a Catalunya, ja sigui a través de la telefonia fixa o de dispositiu mòbil. Després de la reunió del consell executiu, el govern va explicar que la creació de l'impost no comportarà cap càrrega tributària a les persones que tenen contractat l'ADSL. “Així queda explícitament establert en el redactat de la llei”, especifica en una nota, de manera que “els prestadors d'aquest servei han de pagar la quota tributària sense repercutir en el contribuent el seu import”. El projecte de llei també determina que l'Agència Tributària de Catalunya i els òrgans competents en matèria de consum vetllaran perquè això es compleixi i no acabi pagant la taxa el consumidor.

Dotació de dos fons
L'esborrany de la llei també preveu que els 20,5 milions d'euros que es preveu recaptar serviran per dotar dos fons. D'una banda, aniran al fons per al foment de la indústria cinematogràfica i audiovisual de Catalunya, creat el 2010 per potenciar la producció. També serviran per nodrir el fons de foment per a la difusió cultural digital, que es crea ara amb aquesta mateixa llei, i té com a finalitat la creació i divulgació de continguts culturals digitals.
Segons el govern, aquest impost és necessari “per enfortir i ajudar la producció pròpia audiovisual, en la línia del que fan altres països europeus”. Així, segons les dades facilitades per Cultura, el fons per al foment de l'audiovisual a França té un 11% d'aportacions dels fons públics, i un 89% procedents dels impostos; en el cas d'Alemanya, el 55% procedeix de fons públics i el 35% són procedents de taxes; mentre que al Regne Unit el 60% procedeix de fons públics i el 30%, de la loteria.
Tot i haver-hi impostos similars en altres països europeus, les operadores d'internet (Movistar, Vodafone, Orange, Yoigo, Jazztel...), aplegades a la patronal Ametic, van anunciar al gener passat, el mateix dia que es va anunciar, que emprendrien “accions legals” contra la taxa si s'arribava a aplicar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia