cultura

Els Bertrana de Modest

Un total de 57 obres aspiren als Premis Literaris de Girona, la cerimònia dels quals es farà el 18 de setembre i homenatjarà el filòleg gironí, que en va ser un dels impulsors

El 30 de març d'aquest any va morir, als 77 anys, el capellà i filòleg gironí Modest Prats. A més de la seva immensa aportació a les lletres catalanes, Prats va ser un dels impulsors dels Premis Literaris de Girona i jurat del seu premi més antic, el Prudenci Bertrana de novel·la. Aquest any, com era d'esperar, durant la celebració i entrega de premis que convoca la Fundació Prudenci Bertrana –que tindrà lloc el 18 de setembre a l'Auditori de Girona– es retrà un homenatge a la seva figura, “una de les ànimes del premi”, en paraules del president de la Fundació, Esteve Vilanova. Ell mateix remarca: “És de justícia perquè va ser una de les persones que, quan els premis estaven amenaçats pel moment polític, van mantenir el timó ferm, i això ens ha permès arribar fins on som avui.”

Precisament, un cop tancat el termini de presentació d'obres per aquesta edició, la fundació ha donat a conèixer el nombre de treballs que han rebut. En total s'han presentat 57 obres, una xifra sensiblement menor que la de l'any passat: 32 obres originals al 47è Premi Prudenci Bertrana de novel·la (36 el 2013), 11 al 37è premi Miquel de Palol de poesia (25 el 2013), 7 al 35è Premi Carles Rahola d'assaig (16 el 2013) i 7 al 29è Premi Ramon Muntaner de literatura infantil (8 el 2013). Dins el recompte no hi ha el premi Lletra a la millor iniciativa digital, perquè es poden entregar treballs fins al 5 de setembre, ni tampoc el premi per votació popular a la millor lletra de cançó, el Cerverí. Pel que fa a aquest últim guardó, es troba en la segona fase, la de votació popular. Les cançons seleccionades com a finalistes pel jurat a la millor cançó editada –premi coorganitzat amb Catalunya Ràdio– són: La fília i la fòbia, de Joan Colomo; La promesa, de Mazoni; No hi ha mirades, de Sanjosex; Santalegria, de La Troba Kung-fú; Cançó funeral, de Surfing Sirles; Contacte digital, de Pascal Comelade i Pau Riba; Me'n vaig, d'Els Pets, i Llepar-te, de Mishima. Les votacions es poden fer fins al 12 de setembre.

Esteve Vilanova considera que aquesta davallada en la participació no és negativa per als premis i que hi haurà una “bona anyada”. Segons ell, més enllà de la quantitat, el que interessa als organitzadors és que les obres presentades siguin de qualitat. Això i la continuïtat d'uns premis que, segons afirma, està garantida. La dotació dels premis es manté, després que l'any passat la del principal guardó –el Prudenci Bertrana– s'hagués de reduir de 42.000 a 30.000 euros per garantir-ne la continuïtat.

LA FRASE

Modest Prats va mantenir el timó ferm en moments políticament delicats i això ens ha permès arribar on som avui
Esteve Vilanova
PREsident de la fundació prudenci bertrana
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia