cultura

Protegir l'audiovisual

El Parlament dóna llum verd a la modificació de la llei del cinema a petició de la UE i preveu una nova taxa a les operadores d'internet

Es preveu recaptar 20,5 milions d'euros per beneficiar la indústria del cinema

Des de l'aprovació de la llei del cinema el 2010, les mesures per assegurar el doblatge en català van obrir un conflicte amb les productores audiovisuals que el conseller Ferran Mascarell ha capejat fins que un dictamen de la Comissió Europea ha obligat a modificar la llei.

El Parlament va tombar ahir les esmenes a la totalitat presentades pel PP i Ciutadans i continuarà tramitant un nou text que ha retallat les ambicions lingüístiques per adaptar-se a les demandes d'un sector maltractat per l'IVA cultural, les descàrregues a internet i el descens d'espectadors. La Comissió Europea considera que l'obligatorietat de doblar o subtitular el 50% de les còpies que es projectin a Catalunya perjudica l'accés de les produccions europees al mercat espanyol. Per això la nova llei no penalitzarà les produccions fetes a la UE, tot i que la Generalitat podrà “establir mecanismes de suport per tal de promoure el doblatge i la subtitulació”. A més, el Parlament va aprovar també un nou impost a les operadores d'internet, ja que entén que donen accés a continguts audiovisuals. Se'ls gravarà una quota fixa de 0,25 euros al mes per cada contracte, i es preveu recaptar 20,5 milions d'euros a l'any, fet que, segons el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, “permetrà mantenir un alt nivell de producció, potenciar el consum i guanyar en competitivitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia