cultura

L'Ajuntament de Barcelona concedeix a García Márquez la Medalla d'Or a títol pòstum

El consistori vol que la biblioteca de Sant Martí de Provençals porti el nom de l'escriptor colombià

La ciutat vol reconèixer la seva “especial contribució a enriquir el patrimoni literari barceloní i universal”

L'Ajuntament de Barcelona ha atorgat la Medalla d'Or de la Ciutat, a títol pòstum, a l'escriptor colombià Gabriel García Márquez, que va morir el 17 d'abril a Mèxic i que va viure a la capital catalana entre el 1967 i el 1984. El plenari del Consell Municipal ha acordat per unanimitat reconèixer amb aquest trofeu l'escriptor per “l'especial contribució a enriquir el patrimoni literari barceloní i universal”.

El tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha explicat que s'ha volgut reconèixer l'escriptor colombià perquè “ha donat fama mundial a la nostra ciutat” i ha avançat que “l'Ajuntament ha proposat donar el nom de Gabriel García Márquez a la biblioteca de Sant Martí de Provençals”. Ciurana ha destacat també que García Márquez “és una figura universal de la literatura i un dels escriptors més influents del segle XX”.

Així, ha recordat que García Márquez va viure a Barcelona, entre el 1967 i el 1974, on va arribar després d'obtenir el seu primer gran èxit comercial arran de la publicació de Cien años de soledad, que el va convertir en un autor mundialment reconegut. A Barcelona va desenvolupar una intensa activitat, establint relacions amb els intel·lectuals del moment i escrivint la que seria una de les seves obres més reconegudes, El otoño del patriarca.

Durant la seva estada a la ciutat va coincidir amb altres autors de l'anomenat boom llatinoamericà, que van trobar una “Barcelona molt viva, que començava a despertar del malson del franquisme, i que s'obria al món, mostrant-li el cosmopolitisme que sempre l'ha caracteritzada”. Com ha dit Ciurana, “en aquells anys foscos, Barcelona simbolitzava, més que mai, la modernitat i la porta d'Europa, i es va convertir en un imant per a la intel·lectualitat”.

García Márquez va escriure a Barcelona la que és considerada la seva obra més complexa, El otoño del patriarca, i alguns dels contes que aplegaria uns anys més tard a Doce cuentos peregrinos. Alguns d'aquests relats, com Sólo vine a hablar por teléfono, o Maria dos Prazeres, estan ambientats a Barcelona. En els seus anys barcelonins també va escriure el llibre de relats La increíble y triste historia de Cándida Eréndira y de su abuela desalmada, i va concebre i publicar Relato de un náufrago.

Per tot plegat, Ciurana ha explicat que l'Ajuntament “ha proposat donar el nom de Gabriel García Márquez a la biblioteca de Sant Martí de Provençals”. “Avui la ciutat vol reconèixer la seva contribució a donar fama mundial a la nostra ciutat”, ha conclòs Ciurana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia