cultura

El retorn d'Anacleto

Imanol Arias i Quim Gutiérrez encarnen el famós agent secret de Bruguera i el seu fill en una comèdia d'acció que roda Javier Ruiz Caldera a Barcelona

El film parodia James Bond i “les pel·lícules d'espies actuals, com ara ‘El mito de Bourne'”

Al crit d'“Acció!”, 300 persones comencen a córrer i a xisclar, fugint de dos personatges lligats al mig (els actors Quim Gutiérrez i Alexandra Jiménez). Més enrere, un home amb esmòquing i corbatí (Imanol Arias) els demana calma i truca a un tal Vázquez, responsable de la tragèdia que sembla a punt de produir-se. La imaginària Estación Central on passa tot això (i es repeteix una dotzena de vegades) és en realitat el pavelló Palau de Congressos de la Fira de Barcelona, a Montjuïc, on aquests dies es roda la pel·lícula Anacleto: agente secreto. És divertit observar l'expressió de sorpresa que fan alguns turistes de l'avinguda Reina Maria Cristina quan veuen sortir gent corrent amb maletes i xisclant, abans del crit de “Talleu!”.

Javier Ruiz Caldera és el director d'orquestra d'un equip humà que, entre figurants i equip de rodatge, devia superar ahir les 400 persones. Tres comèdies avalen la carrera del director barceloní: Spanish movie, Promoción fantasma i 3 bodas de más. La quarta és també una comèdia, però d'acció, que trasllada a l'actualitat el personatge de Manolo Vázquez Anacleto. Un clàssic de Bruguera que el cineasta, devorador de còmics de tota mena, havia llegit anys enrere.

“Resulta curiós –explica Ruiz Caldera a un grup de periodistes– haver estat lector d'Anacleto i ara ser el director de l'adaptació al cinema. No era conscient de la magnitud de la responsabilitat.” En aquest sentit, “el gran repte de la pel·lícula és equilibrar el to perquè els fans del còmic de Vázquez estiguin satisfets i, alhora, els que el desconeguin del tot es puguin emocionar amb una pel·lícula d'acció”.

Anacleto: agente secreto, que té prevista l'estrena per al 10 d'abril del 2015, és una producció cara per als estàndards del cinema català i espanyol. L'acció se situa en l'actualitat. Adolfo (Quim Gutiérrez) treballa de guàrdia de seguretat i passa una mala temporada. De cop, es veu perseguit per una sèrie de pinxos a les ordres d'un tal Vázquez. Això el porta a descobrir que el seu pare té una doble vida: a més d'un pagès productor d'embotits, és Anacleto, un agent secret en hores baixes. La pel·lícula té, com el personatge de còmic, una part de paròdia de James Bond, però també “de les pel·lícules d'espies d'ara, com ara les de Jason Bourne”. Ambientar-lo en l'actualitat és una idea que ja era al guió que van oferir a Javier Ruiz Caldera: “M'agrada aquest enfrontament que planteja entre el personatge de còmic, Anacleto, i un personatge real, el seu fill. No m'interessava una adaptació fidel, per traslladar a la pantalla m'agrada buscar quelcom més personal, i aquesta proposta em va interessar.”

Un actor en plena forma per a un Anacleto tardoral

“És el perfecte Anacleto, mai hem tingut un pla B”, diu Javier Ruiz Caldera d'Imanol Arias. Amb 58 anys, l'actor conserva una certa semblança física amb el personatge, i fer-lo envellir 30 anys ha permès que li vagi com l'anell al dit. “Es tracta d'un Anacleto tardoral, la crisi i les retallades l'han convertit en un subaltern”, aclareix l'actor, que darrerament també ha alternat l'eterna sèrie de TVE Cuenta conmigo amb Murieron por encima de sus posibilidades, d'Isaki Lacuesta. Quim Gutiérrez i Alexandra Jiménez (amb ell a la foto) i altres actors com ara Berto Romero o Carlos Areces l'acompanyen a Anacleto. “Admiro molt aquesta generació –diu–, són actors molt bons; amb Quim Gutiérrez tenia una relació de pare-fill, però sovint el pare era ell.” Passar l'agost rodant no li importa: “Les meves vacances són Anacleto, i són les millors que he tingut en deu anys.” En parlar de projectes, es queixa de la manca de suport institucional al cinema espanyol: “Tenim la cinematografia menys subvencionada d'Europa.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia