cultura

Baixa un 9,2% el nombre de parelles lingüístiques a Girona

El programa Voluntariat per la Llengua es consolida a les comarques gironines amb més d'un miler de parelles cada any

Durant els primers set mesos d'aquest any se n'han format 561

El 2009 va ser l'any amb més parelles, amb un total de 1.418

El programa Voluntariat per la Llengua, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura per promoure l'aprenentatge del català amb la conversa, s'ha consolidat a les comarques gironines amb més d'un miler de parelles participants cada any.

Durant el 2013 es van impulsar 1.132 parelles lingüístiques a la demarcació, una quantitat semblant a les d'anys anteriors, tot i que és un 9,2% inferior al nombre de parelles del 2012, segons dades facilitades pel Consorci per a la Normalització Lingüística de Girona. En el balanç dels últims set anys, però, el 2013 hauria estat el segon any amb menys parelles lingüístiques, després del 2007, que és el primer any que es van començar a comptabilitzar les dades informàticament. L'any amb més parelles lingüístiques va ser el 2009 (1.418), i des de llavors la quantitat ha anat baixant lleugerament, tot i que del 2011 al 2012 es va incrementar un 3,5%.

Per centres, durant el 2013 els més actius van ser el de la ciutat de Girona (amb 253 parelles), i el de Figueres (163), seguits dels de Lloret de Mar (128) i Blanes (106).

D'altra banda, durant els primers set mesos d'aquest any s'han format 561 parelles a les comarques gironines, de les quals 160 van ser a la ciutat de Girona, seguit de Figueres (72) i el servei de l'Alt Empordà (55). Per contra, els centres amb menys formació de parelles són de moment Calonge, amb dues parelles lingüístiques, i Torroella de Montgrí i la comarca de la Selva, amb un registre idèntic de set parelles.

10.208 a Catalunya

Arreu de Catalunya, el programa va unir 10.208 parelles lingüístiques al llarg del 2013. L'objectiu del programa és la pràctica del català a través de la conversa amb la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que té coneixements bàsics de la llengua. L'any 2013 hi van participar 11.836 persones, 5.102 de les quals ho van fer com a voluntaris (el 43%) i 6.734 com a aprenents (57%).

Des que es va implantar, l'any 2003, el programa Voluntariat per la Llengua ha impulsat 81.695 parelles lingüístiques i, en els últims cinc anys, s'ha arribat als 10.000 participants anuals A més, s'han celebrat 1.406 activitats de dinamització en què han participat 60.605 persones. El programa, que ha estat reconegut per la Unió Europea com una de les millors pràctiques de reforç a l'aprenentatge d'una llengua, ha reunit el nombre més elevat de parelles a la demarcació de Barcelona, amb 7.618, una dada que representa un 74,6% del total. Girona ha registrat un 11,4%; Tarragona, un 7,5%; Lleida, un 3,9%, i les Terres de l'Ebre, un 2,6%.

Els voluntaris acostumen a tenir entre 50 i 65 anys i els aprenents, de 30 a 39 anys. La majoria (el 71,77%) són dones. El grup d'aprenents és el que registra més participació femenina, un 73,2%, mentre que en el grup de voluntaris és del 69%.

Per procedències, el 59,9% del grup dels aprenents són nascuts a l'estranger; el 24,5%, a l'Estat espanyol; el 9,6%, a Catalunya, i la resta no han concretat la seva procedència. La majoria dels aprenents, un 42%, són nascuts a l'Amèrica del Sud, seguits amb un 15,6% pels procedents del nord d'Àfrica. En el cas dels voluntaris, el 83,3% han nascut a Catalunya; el 7%, a l'Estat, i un 4,3%, a l'estranger.

10.000
participants
aproximadament es registren cada any arreu de Catalunya.
561
parelles
s'han format de moment en els primers set mesos d'aquest any.

Experiències sobre religió i llengua

El mes de gener passat, Lloret de Mar va iniciar un cicle sobre pluralisme, convivència i religió en el marc del projecte de sensibilització Lloret, mar de cultures del pla local de ciutadania (Plac). Ara el consistori ha fet un pas més i ha iniciat el desenvolupament del programa Voluntariat per la Llengua amb parelles de confessions religioses diferents. Aquesta trobada és el reflex d'un procés que es va iniciar a l'abril a proposta de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat. Per executar-lo, té el suport del programa Voluntariat per la Llengua de la Direcció General de Política Lingüística i el Plac. Es tracta d'una prova pilot en què participen, en aquesta primera edició, cinc parelles de confessions religioses diferents i que té com a objectius promoure el català i el coneixement de diverses cultures i costums, i afavorir la cohesió social i la convivència. S'ha escollit el municipi de Lloret de Mar perquè la secció de Benestar i Família fa anys que treballa en la gestió de la diversitat religiosa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia