cultura

Documentals de denúncia a la fresca, a Blanes

Docus a la Fresca fa una proposta de cinema crític cada divendres

El conflicte del Sàhara, Palestina, la persecució dels homosexuals en determinats països, el consum responsable i molts altres temes que poden generar controvèrsia són l'eix de les projeccions de Docus a la Fresca, un seguit de documentals que es poden veure cada divendres d'aquest mes a Blanes, amb l'organització de l'Associació Cultural La Focal. Aquest és el cinquè cicle de documentals, que es projecten a la plaça Verge Maria, al centre de la vila.

Un dels objectius de Docus a la Fresca és que l'accés a documentals de denúncia social “sigui tan normalitzat com el cinema d'entreteniment, perquè generalment aquest tipus de material queda relegat a minories o festivals de poca difusió o tancats”. Un dels promotors de Docus a la Fresca és Valentí Hinarejos, que no amaga la seva passió per aquest petit certamen. “Tenim un format discret, perquè el material que passem no és d'entreteniment, sinó de denúncia i crítica. Té l'atractiu que és cinema a la fresca, però hi ha gent que quan veu la temàtica recela”, explica. En els cinc anys de Docus a la Fresca s'han projectat 34 documentals d'enfoc molt divers, tant de temes locals, com ara la sanitat al nostre país, com més llunyans, com ara el conflicte palestí. El punt de partida va ser, divendres, el documental Call me Kuchu, que exposa la lluita per evitar que a Uganda s'aprovés una llei per condemnar a mort els homosexuals. Avui es projectarà Stop! Rodando el cambio, sobre el consumisme. El 15 d'agost es podrà veure Las flores del muro, amb l'assistència dels seus co-directors, Mohamed Molulud Yeslem i Xavi Marín.Tancaran el cicle Oligopoly 2 (el dia 22) i Davant del mar (29 d'agost).

“No tenim una línia editorial, intentem cada any fer una proposta diversificada. Tots els que hi estem implicats havíem estat en coproduccions, jo vaig estudiar imatge i so, i això em va esperonar amb un company per començar a fer projeccions a Blanes”, explica Hinarejos. El cost l'assumeix l'associació organitzadora, que té algun patrocinador.

Aquest any, una de les ocasions més especials serà el dia 15, amb Las flores del muro, no només per la presència dels seus codirectors, sinó perquè s'endegarà una campanya de suport pel conflicte del Sàhara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia