cultura

Cànon a moltes veus

La taxa per préstec o adquisició de llibres a les biblioteques genera polèmica per la manera d'aplicar-se i qui l'ha de pagar, però no se'n qüestiona la legitimitat

“No crec que el decret afecti la vitalitat de les biblioteques”, opina Carme Fenoll

“Naturalment estic a favor que es pagui el cànon pel préstec dels llibres. Sovint sento a dir: «M'interessa el teu llibre, vaig a la biblioteca a demanar-lo!» I jo penso que hi ha un llibre menys que cobraré.” L'escriptor Andreu Martín feia aquestes declaracions a El Punt Avui després que l'1 d'agost, just quan els possibles interlocutors del Ministeri de Cultura marxaven en estampida de vacances, s'aprovés un reial decret per crear un cànon al préstec de llibres a les biblioteques.

Els centres hauran de pagar 5 cèntims per cada usuari, 16 per cada obra adquirida per la biblioteca i, a partir del 2016, 0,4 cèntims cada cop que es presti un llibre. Quedaran exemptes de la taxa les biblioteques dels municipis que no arribin als 5.000 habitants. Aquest cànon es crea en aplicació d'una directiva de la Unió Europea del 2006.

Cap de les persones consultades per aquest diari estan en contra que es cobri el cànon. “La nostra posició és favorable al fet que els autors cobrin el que els correspon”, diu Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya va fer pública una nota en què qualifica la taxa d'“indispensable”. L'escriptora Care Santos creu que el cànon ajudarà que “l'usuari de les biblioteques se sensibilitzi del fet que darrere dels llibres hi ha creadors i que es tinguin en compte els drets dels escriptors.”

Ara bé, també hi ha hagut crítiques per la precipitació amb què s'ha aprovat i discrepàncies sobre qui l'ha de pagar. Carme Fenoll recorda: “Hi havia una comissió per tractar aquest tema, però no pensàvem que s'aprovaria l'1 d'agost, just quan tothom marxa de vacances.” Diu que encara hi ha “moltes preguntes importants per respondre”.

La cap del Servei de Biblioteques també parla dels efectes negatius que pot tenir: “El reial decret preveu que el cànon el paguin els ajuntaments i patim perquè, si finalment és així, pugui minvar els pressupostos de les biblioteques dedicats a les adquisicions, que ja són molt minsos després d'anys de crisi i retallades.” Per això, volen que “el ministeri es faci càrrec de les despeses que suposa el nou cànon”. De tota manera, no són optimistes en això: “Ho intentarem, però, si no, parlarem amb totes les administracions implicades per resoldre-ho.”

Diferents valoracions

El Col·legi de Bibliotecaris diu que el decret és “un atac frontal al sistema de biblioteques català”. Carme Fenoll no és tan pessimista: “No crec que afecti la vitalitat de les biblioteques. Estem patint l'època de retallades més impressionant que han tingut mai les biblioteques i, malgrat això, penso que tenim l'equipament cultural més reeixit del país. Fa por que qualsevol altra retallada faci minvar els recursos.”

Care Santos explica: “Els autors som estomacats constantment, necessitem una normativa que ens protegeixi.” Però per ella el decret mostra la tendència “a destruir la cultura, que a aquest govern li importa un rave; sembla que només es vol treure el mort de sobre i carregar-lo als ajuntaments”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia