cultura

Retrat del país i dels catalans

Els vigatans Dànius i Miquel Martí fan una anàlisi de Catalunya en el còmic ‘A la recerca del català autèntic'

“Fem humor sobre nosaltres mateixos, ens n'hem rigut força”

Existeix el català autèntic? On és i on es pot trobar? Aquestes són les preguntes que es fa Iguana Johnson a l'inici d'un periple per Catalunya que el portarà a viure situacions sorprenents.

El personatge, creat pels vigatans Dànius (Dani Solerdelcoll) i Miquel Martí, protagonitza el còmic A la recerca del català autèntic (Edicions de Ponent). Es tracta d'un reporter aventurer, anomenat Mike Iguana Johnson, que és reconegut internacionalment pel seu programa de televisió i que es dedica a buscar éssers mitològics i fantàstics del planeta. En aquesta ocasió busca el català autèntic.

Dànius, autor dels dibuixos, i Miquel Martí, responsable del guió, van guanyar amb aquesta idea la beca Connecta't al Còmic del Carnet Jove, que els ha permès fer realitat la publicació del llibre. La seva idea era fer un retrat dels catalans i de Catalunya, partint d'una sèrie de vinyetes sobre tradicions del país que Dànius tenia dibuixades.

El guió de Miquel Martí va servir per donar-li “un to més narratiu” i un fil argumental, amb Iguana Johnson com a protagonista, que és “una mena d'Indiana Jones catalanitzat, amb tocs de Steve Irvin, el famós caçador de cocodrils”, diu Martí.

Aterrat a Empúries, des d'aquí emprèn el seu viatge pel país, com si fos una barreja “entre El convidat, El foraster i Afers exteriors”, i amb una mirada exterior contempla encuriosit les peculiaritats i els costums dels catalans.

Un poble de contrastos

“Fem humor sobre nosaltres mateixos, ens n'hem rigut força”, diuen els autors. Evidentment, Iguana Johnson no trobarà el català autèntic, l'estereotip simplista que moltes vegades es té des de fora: “Som un poble de molts contrastos, tot i que és més el que ens uneix que el que ens separa.” Al llarg de la història, hi ha cameos de personatges coneguts, des de Quim Monzó fins al comte Arnau, passant per futbolistes, músics, periodistes i els economistes mediàtics.

El llibre, del qual estan a punt d'esgotar-se tots els exemplars de la primera edició, es va gestar només en quatre mesos, i el mètode de treball s'explica en les últimes pàgines, que actuen com un making of del procés. La col·laboració entre tots dos autors ha funcionat molt bé i ara fins i tot es plantegen continuar junts en altres projectes, com “un spin-off d'aquesta mateixa història... però amb més temps”. El còmic A la recerca del català autèntic s'inclou dins els actes del Tricentenari.

Cares conegudes i homenatges de tota mena

En el seu periple pel país, el protagonista del còmic, Iguana Johnson, passa per diferents localitats, com ara Barcelona, Lleida, Girona, Manresa i Sitges. Des del principi va acompanyat per un gat que parla, que es diu Tramuntana. L'hi regalen a Figueres i és un homenatge al pintor Salvador Dalí. El gat posa el contrast negatiu a l'aventura, una característica també molt catalana.

A la majoria de vinyetes hi ha cares conegudes. És el cas, per exemple, de la parada que fa a Vic, a Osona, on arriba un dia que hi ha molta boira. En un bar, té una xerrada amb tres músics: Quimi Portet, Pep Sala i Adrià Puntí. Amb ells parla de quines són les cançons que ens defineixen com a catalans. Al local, hi canta Ernest Crusats, del grup La Iaia.

També hi apareixen els símbols d'arreu del país, com ara la Lleona de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia