cultura

Mor la pintora Mercè Diogène

La pintora Mercè Diogène, nascuda a Perpinyà però resident a Sant Cugat del Vallès des de feia seixanta anys, ha mort a la ciutat vallesana als 91 anys. Diogène, guardonada amb la Creu de Sant Jordi el 1998, va practicar una pintura derivada de l'impressionisme, però també va destacar com a gravadora i, sobretot, pels seus tapissos abstractes.

En els anys de la Guerra Civil espanyola, Diogène es va traslladar a Marsella i va acabar l'aprenentatge amb Bernad Dorival, conservador del Museu d'Art Modern de París. Després va estudiar a Barcelona i a Sant Cugat del Vallès, ciutat on es va establir definitivament fa sis dècades. Allà va aprendre l'art del tapís amb Carles Delclaux a partir dels anys setanta seguint l'estil de l'Escola Catalana del Tapís. El seu estudi de Can Montmay va esdevenir un centre de mecenatge de joves artistes.

La ciutat de Sant Cugat li va retre un homenatge amb motiu del seu 90è aniversari amb diverses exposicions de pintura, tapís i gravat. Aquest Any Diogène va culminar el passat 30 de juny amb la inauguració de la instal·lació del seu tapís de grans dimensions Vibracions, d'onze metres de llarg per quatre d'amplada, al vestíbul de l'edifici de l'ajuntament de Sant Cugat. L'obra, creada a la Casa Aymat, és propietat de Catalunya Ràdio, que l'ha cedida indefinidament a la ciutat.

Precisament l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, va remarcar ahir que Diogène va ser “una gran artista i una gran persona” i va elogiar-ne “la personalitat, l'estil, la classe i el cor fins al darrer moment”. Per la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va destacar “l'aportació inestimable de Mercè Diogène a la projecció de les arts visuals catalanes i la seva vàlua artística”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia