cultura

La dansa del cicle vital

Víctor Ullate clou aquesta nit la 52a edició del Festival de la Porta Ferrada amb l'espectacle ‘Samsara', inspirat en la filosofia oriental i que ja ha triomfat arreu

En el budisme, la paraula samsara es refereix al cicle de la vida en què la consciència passa d'un cos a l'altre en cada cicle. El coreògraf Víctor Ullate (Saragossa, 1947), convençut que la dansa també pot despertar consciències, ha titulat amb aquesta paraula clau del budisme un espectacle, que estrenat el 2006 i representat arreu del món amb un èxit “aclaparador”, segons explica el mateix Ullate, clou aquesta nit el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols.

Samsara és, segons explica en conversa telefònica el director del ballet de la Comunitat de Madrid, un viatge per l'essència de l'ànima humana, a través de la música i dansa dels països orientals. Ullate s'ha inspirat en les tradicions d'Egipte, l'Iran, l'Índia, la Xina, el Japó i el Nepal per construir un calidoscopi de ritmes ètnics. Però, a més de la fusió de músiques i moviments, l'espectacle sorgeix d'una forta experiència introspectiva. “Vaig tenir dos atacs al cor i estava a la taula d'operacions –recorda–. Vaig pensar que si havia de marxar d'aquest món volia fer-ho en pau. Vaig tenir un somni sobre per què els humans som així, per què ens domina l'avarícia, per què existeixen les guerres... ”

En certa manera Samsara és fruit d'aquest moment de frontera entre la vida i la mort. Un viatge que s'inicia d'una manera gens amable, “amb imatges molt fortes”, sobre la maldat i la violència humanes, que s'exorcitzen immediatament amb una dansa de tai-txi, que ja d'entrada “genera molta energia”. En aquesta primera part de l'espectacle, Ullate ha respectat els moviments exactes d'aquesta art marcial, seguint els ensenyaments del mestre Pedro Valencia. A partir d'aquí, l'espectacle s'articula com un viatge, en què Ullate s'ha inspirat en les tradicions locals però “amb molta llibertat i molta intuïció”. El missatge final és “com una mena d'oferiment al públic”, que fins ara ha estat rebut arreu de manera molt positiva: “Aquest és un espectacle que et dóna molta energia i que et fa addicte a la dansa.”

Amb un grup de vint ballarins, Ullate remarca especialment la feina de la catalana Anna Güell en el disseny de vestuari de Samsara.

Ullate tornarà aviat a Catalunya, concretament dues setmanes a l'octubre al Teatre Poliorama de Barcelona, amb l'espectacle de flamenc El sur, un homenatge a Enrique Morente amb música del cantaor i de la seva filla, Estrella. Amb ella, Ullate prepara una producció d'El amor brujo, per al Teatro Real de Madrid, a final d'any. Ullate espera que aquest espectacle pugui viatjar el 2016 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia