cultura

El Festival de Jazz de Girona es fa seu el món d'Adrià Puntí

Jazz Project adaptarà cançons del músic saltenc per al concert inaugural del dia 14 de setembre

El suec Håkan Broström i la pluricultural Gabacho Macroconnection, estrelles de la mostra

Una producció d'estrena en què la Girona Jazz Project adapta al seu llenguatge alguns dels temes més coneguts d'Adrià Puntí inaugurarà el pròxim 14 de setembre a l'Auditori la 14a edició del Festival de Jazz de Girona. No és la primera vegada que aquesta banda porta al seu terreny l'univers d'altres creadors; al mateix festival gironí havia establert complicitats amb el saxofonista Perico Sambeat, amb el contrabaixista portuguès Zé Eduardo o amb el compositor argentí Guillermo Klein. Ara, però, es tracta d'integrar un món que prové de la música pop i d'un autor, a més, visionari, imprevisible i de casa. Francesc Ubanell, director del festival i membre de la Girona Jazz Project com a guitarrista, explicava ahir en la presentació del cartell que el repertori de Puntí, que participarà en els assajos, és ple de “cançons molt ben fetes i molt d'aquí”, com ara Ull per ull, Viatge d'un savi vilatrista cap enlloc, Muriel o Coral·lí, que figuren entre els temes arranjats en clau de jazz. Fins i tot l'alcalde, Carles Puigdemont, va remarcar l'excepcionalitat del músic saltenc, exlíder del grup Umpah-Pah, subratllant que “probablement és un dels talents més brillants que tenim en aquest país.”

Girona Jazz Project fa Puntí no serà l'única estrena del festival. La Gabacho Maroconnection, un octet integrat per músics espanyols, francesos i marroquins, ha inclòs Girona en la gira de presentació del seu disc Bissarra, una autèntica revelació del jazz mediterrani amb el qual invitaran el públic a una particular fusió de jazz, flamenc i música popular magribina el dia 25 a La Mirona de Salt. També serà d'estrena la proposta de dos joves talents catalans, el pianista Joan Solana i el saxofonista Lucas Martínez, que presentaran composicions pròpies, fugint per tant dels estàndards, el dia 19 a la Fundació Valvi.

En l'apartat internacional, però, la gran estrella del festival serà el saxofonista suec Håkan Broström, que arribarà el dia 21 a l'Auditori formant un quartet de luxe amb el contrabaixista Daniel Franck i dues figures de l'escena nord-americana: el pianista Joey Calderazzo i el bateria Jeff Tain Watts. Aquest és el concert més car del cartell, 12 euros, un indicador eloqüent del caràcter popular, com va remarcar el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, d'un festival en què el preu de les entrades és de 3, 5 o 10 euros. Això si no són concerts gratuïts, com el de la Fundació Valvi, la cercavila inaugural de la Girona Marxin Band pels carrers de la ciutat el dia 14 al migdia, la sessió de jazz vintage de Shakin'All el dia 27 a la Rambla, o la invitació al swing del Hop's Trio el dia 25 a l'Ateneu de Banyoles.

La programació, elaborada amb un pressupost d'uns 34.000 euros similar al de l'any passat, va dir Ubanell, es completa amb l'actuació del millor solista de jazz català segons la revista Enderrock: el trompetista David Pastor, que el dia 18 portarà a La Planeta el groove de la seva formació, la David Pastor Nu-Roots, amb la qual aborden fins i tot temes d'U2. Un altre pilar del jazz català, el contrabaixista David Mengual, serà també a Girona, concretament a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura, per presentar el dia 26 el primer disc que grava amb el seu Slow Quartet, U.

LA XIFRA

34.000
euros és el pressupost
del festival, una xifra similar a la de l'any passat, en què va haver-hi un 90% d'ocupació.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia