cultura

La Biblioteca Pública inicia el trasllat amb 8 mesos de retard

L'Estat va lliurar ahir a la Generalitat les claus de la nova Biblioteca Carles Rahola, que segons Mascarell podria obrir abans de final d'any

S'hi traslladaran uns 5.000 documents cada dia

La Biblioteca Pública de Girona va iniciar ahir finalment el seu trasllat a la nova seu d'Emili Grahit, on ja podria obrir les seves portes “abans de finals d'any o en els primers dies del 2015”, segons va confirmar ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que dijous al matí farà una visita d'obres a la nova biblioteca, batejada amb el nom del periodista, escriptor i polític Carles Rahola, afusellat pels franquistes.

El Departament de Cultura va rebre ahir del Ministeri de Cultura les claus i la documentació tècnica de la nova biblioteca, un tràmit imprescindible perquè la Generalitat pugui gestionar l'equipament i posar en marxa el trasllat del seu immens fons bibliogràfic, format per més de 290.000 volums. L'antiga biblioteca de la Casa de Cultura va tancar les seves portes al públic el 30 d'agost del 2013, amb la previsió que el trasllat pogués començar el 7 de gener passat i la nova biblioteca del carrer Emili Grahit s'inaugurés el 23 d'abril, coincidint simbòlicament amb Sant Jordi, la diada del llibre. No va poder ser. L'últim gran obstacle van ser les obres d'urbanització de l'entorn de la biblioteca i els seus accessos. Fins que la Generalitat no ha tingut seguretat que el Ministeri de Cultura ha adjudicat la urbanització –ho va fer a l'agost, però les obres encara no han començat– no ha volgut acceptar les claus de l'edifici. “Vull pensar que les obres es realitzaran diligentment”, va dir Mascarell, que està convençut que el trasllat es portarà a terme d'una manera “ben feta i ràpida”, gràcies en bona part al treball intern que ha portat a terme durant l'últim any l'equip de bibliotecàries i bibliotecaris dirigit per Lourdes Reyes. L'objectiu es traslladar una mitjana de 5.000 documents diaris a la nova seu, de manera que el trasllat es podria completar en 58 dies hàbils: tres mesos.

La Biblioteca Carles Rahola tindrà un fons de 290.505 documents, dels quals 223.572 són llibres, 23.036 revistes, 10.500 audiovisuals i 33.597 altres tipus de suports com ara fullets, ex-libris, gravats, postals, etc. La biblioteca tindrà fibra òptica, 80 ordinadors amb programari específic, pantalles tàctils, servei de cafeteria i un entorn acollidor, per rebre persones de totes les edats amb els interessos més diversos. Per posar en marxa el nou equipament, el Departament de Cultura preveu també la incorporació de nou personal. La seva directora voldria tenir els recursos humans necessaris per poder arribar a obrir, més endavant, els 7 dies de la setmana.

LA DATA

30-8-2013
El dia en què va tancar la biblioteca. Volien iniciar el trasllat el 7 de gener i obrir la nova seu per Sant Jordi.

LA XIFRA

5.000
documents al dia es traslladaran diàriament a la nova biblioteca. En total, 290.505 documents.

LA FRASE

Un retard sempre és negatiu, però Girona tindrà finalment la biblioteca que es mereix
FERRAN MASCARELL
conseller de cultura
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia