cultura

La gent del Born

Angle Editorial publica un llibre il·lustrat sobre els costums, la vida quotidiana, el comerç, els veïns i la urbanització de la ciutat a l'època del setge de Barcelona

El llibre conté dibuixos i fotografies i pren com a referència el Born Centre Cultural

Quan es van trobar les primeres restes de la ciutat del 1714 al Born, mentre es feien les feines prelimilars de remoure terra per la construcció de la biblioteca provincial, moltes veus es van aixecar en contra que les troballes es preservessin. Per molts, donar prioritat a unes restes abans que la cultura i la formació era un tema de nacionalistes eixelebrats.

El temps ha donat raó als que van defensar la preservació. Les pedres han demostrat ser font de cultura i formació tant com els llibres amb la creació del Born Centre Cultural. Angle Editorial acaba de publicar un llibre que prenen com a referència moltes de troballes fetes permet reconstruir com era la vida en els moments previs al setge. Born 1714. Memòria de Barcelona (Angle Editorial) és obra de Josep Ramon Casals, dissenyador industrial i especialista en visualització 3D i art digital; F. Xavier Hernàndez Cardona, historiador i catedràtic de didàctica de les ciències socials de la Universitat de Barcelona i Guillem H. Pongiluppi, il·lustrador especialitzat en recreació històrica i arqueologia virtual. Els autors situen en el context de la Barcelona del segle XVIII, el barri de la Ribera, on es troba el Born.

Abans de la Ribera, la zona era coneguda com la Vilanova del Mar, un barri format al segle XII al voltant de l'església de Santa Maria de les Arenes o del Mar. Es tractava d'un dels àmbits més actius de la ciutat, ja que s'hi concentraven els oficis i tallers instal·lats per aprofitar el pas del Rec Comtal que abastia d'aigua la ciutat. També hi havia un dels gremis més poderosos: el dels adroguers, que traficava amb productes de poc volum però de gran valor: cafè, xocolata, te, sucre, tabac o espècies. El llibre, a més de recrear els establiments amb il·lustracions, mostra fotografies de les troballes de molts dels recipients en què guardaven els productes.

El jaciment del Born ha permès comprovar com era l'abastiment d'aigua. Les fonts que s'utilitzaven per a l'ús domèstic i les fosses sèptiques i el sistema de clavegueram. També es parla de l'eliminació de residus. En aquest sentit, es mostra, amb imatges fotogràfiques preses en el jaciment, com circulava l'aigua per la ciutat. El llibre és una síntesi de recreació gràfica i un testimoni fotogràfic real.

Al costat dels aspectes de la vida quotidiana, del bullici propi d'una ciutat activa i comercial de prop de 40.000 habitants i amb destacats edificis, el llibre se centra en els aspectes militars que va comportar el setge del 1714.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia