cultura

Gaudí és imparable

Els artífexs de la construcció de la Sagrada Família veuen cada vegada més factible acabar les obres el 2026 gràcies al nivell de visitants i d'ingressos

L'any que ve s'enllestirà la Sagristia de ponent i el pòrtic de la façana de la Passió

El 2014 tornarà a ser un altre gran any per a la basílica de la Sagrada Família. Res impedirà que es mantingui el nivell de visitants (3,2 milions) i, per tant, d'ingressos (25 milions, però d'euros), de l'any passat. Això, traduït, vol dir el següent: que les obres del temple són imparables i que acabar-lo el 2026 és del tot factible.

Queden onze anys i en aquests moments s'estan fent passos decisius per afrontar la recta final. A la Sagristia de ponent (Sardenya amb Provença), que ja s'està construint i que, en principi, estarà acabada l'any que ve, hi ha les claus d'una de les parts més importants de l'edifici que va concebre Gaudí: les sis torres centrals, amb la de Jesús, de 172 metres, d'icona màxima. La forma de la Sagristia, de 40 metres d'alçada, és exactament la mateixa que tindran les torres, que es començaran a aixecar el 2016. “Ens va molt bé perquè ens serveix d'assaig”, explicava ahir l'arquitecte que capitaneja el projecte, Jordi Faulí.

Faulí sempre enalteix la intel·ligència de Gaudí. Dibuixos a part, va fer maquetes de guix dels elements que considerava que servirien de models. Així, va treballar la maqueta de la Sagristia perquè després fos l'exemple a seguir per a les torres. Per tant, d'invent, cap, “tot és fidel i coherent al que ell va pensar”, diu Faulí.

La Sagristia –n'hi haurà una altra idèntica a la cantonada de Marina amb Provença– s'està construint en dues bases de treball, in situ i al taller que la Junta Constructora va buscar ja fa temps fora de Barcelona, al Bages, d'on surten peces gegantines que només s'han de muntar. “Treballem amb molta més comoditat i, és clar, amb més rapidesa”, indica Faulí.

Un altre front important que culminarà el 2015 és el cimaci, el pòrtic superior de la façana de la Passió. Gaudí volia que aquesta façana evoqués dolor i patiment i es va imaginar una estructura de columnes amb aspecte d'ossos. Són divuit columnes inclinades, totes diferents i encaixades entre sí, de les quals vuit ja estan acabades, i exigeixen tal precisió quan es col·loquen que Faulí no dubta a qualificar-ho com “una de les feines més difícils que s'han fet i es faran”.

Menys complicacions hauria de portar la construcció de la sala Creuer, un altre objectiu per l'any que ve, que se situarà entre el sostre de la nau i l'inici de la torre de Jesús. En paral·lel, Faulí espera amb delit un estudi en profunditat de la façana del Naixement que han encarregat per començar a preparar la seva futura restauració. “Per això, però també per seguir aprenent de Gaudí”, exclama.

I, més enllà de la pedra, el 2015 ja estaran instal·lats tots els vitralls de les naus, creats per l'artista Joan Vila Grau. El color que tant aprecien els visitants de la Sagrada Família guanyarà nous matisos. Visitants que, per cert, des d'ahir gaudeixen de les jornades de portes obertes de la Mercè. També n'hi haurà avui i demà, però no s'hi escarrassin: estan esgotades. Les 30.000 places que es van llançar al web es van omplir en menys de vuit hores. Gaudí, imparable.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia