cultura

Cultura popular

Festes de la Mercè 2014

El parc dels prodigis

La Mercè recrea el mític Saturno Park de la Ciutadella, amb autòmats, marionetes, miralls màgics i casetes de fira

El mercat ‘gastronòmada' Van Van permet fer una passejada pel món a través dels sabors cuinats en caravanes

Arts de carrer, dansa i música donen vida al parc durant tot el dia

Les olors de menjars del mónes barregen a la Ciutadella amb la nostàlgia del Saturno Park

La Ciutadella va bullir ahir d'activitats durant tot el dia. Un públic majoritàriament familiar i participatiu omplia tots els racons del parc desafiant la intensa xafogor de la jornada. Al migdia, una munió de petits entusiastes i pares abnegats suaven de valent la cansalada al ritme de la coreografia del Gimme! Gimme! Gimme! d'Abba mentre d'altres formaven una cua ordenada per accedir a la fresca de l'Umbracle a conèixer les criatures aquàtiques metàl·liques de la companyia Ferroluar.

Eren molts els que optaven per fer un recés a les clapes ombrejades de la gespa mentre recuperaven forces per poder gaudir de totes les propostes lúdiques que ofereix aquests dies l'espai. Les olors de menjar d'arreu del món del mercat Van Van de caravanes gastronòmades suraven en l'ambient, entre nostàlgic i vintage, del Saturno Park. I és que, aquest any, els organitzadors de la festa han apostat per unir en un mateix espai les últimes tendències de street food, arribades sobre rodes a Barcelona des de l'altra banda de l'Atlàntic, amb el record al mític parc d'atraccions inaugurat a la Ciutadella l'any 1911, el Saturno Parque.

Atraccions d'altres èpoques, miralls màgics, autòmats, una caseta per fer punteria, venedors de globus, el sempre enganxós cotó fluix de sucre i les marionetes ocupen aquests dies l'espai central del parc, a tocar de la cascada, per rememorar les bones estones que van fer passar a principi de segle els Urales, que es deia que va ser la muntanya russa més llarga d'Europa, i la resta d'atraccions d'aquest parc, que va fer les delícies dels barcelonins durant la segona i la tercera dècada del segle XX. Ahir, les irrepetibles marionetes d'Herta Frankel s'ocupaven d'explicar als petits i recordar als més grans les meravelles d'una ciutat prodigiosa que tenia en el Paral·lel la seva avinguda de les llums i algunes ombres. En una recreació d'un dels teatres del Paral·lel de l'època, la companyia dels Vienesos, amb l'ànec Donato i el nen del globus, entre altres personatges moguts per fils, feien riure els infants i, al mateix temps, rememoraven temps passats als seus avis.

De Tailàndia al Perú

A l'hora de fer un mos, la selecció del parc de la Ciutadella d'aquest any és espectacular. Menjar en format de carrer i sobre rodes, amb sabors que van de Tailàndia al Perú, sense oblidar les autèntiques botifarres catalanes tunejades amb salses i condiments d'arreu del món converteixen l'espai en un viatge gastronòmic i dignifiquen l'oferta de menjar ambulant a preus a la mida de totes les butxaques. Tot, regat amb grans quantitats de refrescos, cerveses de la marca del patrocinador i gelats per mantenir els cossos hidratats i a punt per situar-se al peu d'algun dels escenaris que durant tot el dia van anar oferint actuacions, algunes arribades directament de França, Alemanya i Itàlia, entre altres procedències.

Hip-hop, música electrònica, dansa urbana, teatre de carrer, espais per als més petits de la casa on poden experimentar amb les bombolles de sabó, dibuixar i jugar amb estris de fusta... Una munió de propostes que aquests dies converteixen la Ciutadella en el parc dels prodigis. Un espai on tot és possible si, com ahir, es té prou paciència per conviure amb la gentada i s'està disposat a fer una bona suada, gentilesa de la xafogor que aquests dies de setembre es resisteix a abandonar Barcelona.

Música, acció!
Ja és un clàssic que centenars de persones es congreguin al concert que organitza Estrella Damm per les festes de la Mercè. Ahir, la rauxa va començar amb els Coriolà, un dels productes més frescos del pop català, que deuen molt als Mishima, que van actuar just després davant d'un públic totalment entregat. La nit a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm es va electritzar del tot amb els londinencs Klaxons.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia