cultura

Ara Poesia retrà tribut a Whitman i Denise Desautels

S'inaugura dijous a la Casa de Cultura

Marc Romera, Ponç Pons i Txema Martínez marquen la 19a edició

La dinovena edició del Festival de Poesia de Girona, organitzat per la Casa de Cultura, proposa al llarg d'un mes un programa d'activitats poètiques que donen veu als poetes catalans d'avui, reivindica els clàssics tant catalans com universals i inclou també espectacles poeticomusicals o recitals infantils.

Ara Poesia s'inaugura dijous amb un homenatge a Joan Vinyoli (1914-1984), a càrrec d'Olga Cercós i Miquel Martín. L'acte consistirà a convidar els assistents a fer un viatge per la trajectòria d'un dels poetes més influents de la literatura catalana, a través de les seves vivències, creacions, reflexions, i a través dels espais i paisatges que el van marcar, com ara Barcelona, Santa Coloma de Farners i Begur.

El festival també reivindicarà la figura del poeta nord-americà Walt Whitman, de qui s'acaba de publicar en versió catalana l'obra magna, Fulles d'herba (Edicions de 1984). Donarà veu a Whitman el mateix traductor de l'obra, l'escriptor, traductor i rapsode mallorquí Jaume C. Pons Alorda, en un recital previst pel dijous 23 d'octubre. Ara Poesia reivindicarà també veus contemporànies estrangeres com la poeta quebequesa Denise Desautels en un recital a càrrec de Nu Miret, Odile Arqué i Mireia Vidal-Conte (dissabte 4 d'octubre), i clàssics catalans i universals recitats per Albert Benzekry i Esteve Plantada (26 d'octubre). Es tracta d'un recital a dues veus i piano al voltant del vi, de la cultura de vi i amb una copa de vi a partir d'una selecció de textos clàssics i moderns de tots els temps, amb alguns comentaris intercalats sobre els textos, els autors i el vi.

Diversitat de propostes

El festival ha organitzat converses recital de Txema Martínez amb Pere Pena (9 d'octubre) i de Mireia Calafell amb Marc Romera (16 d'octubre). El programa inclou també una conversa recital del poeta i crític literari menorquí Ponç Pons, que recitarà els seus poemes i parlarà sobre la seva obra en particular i la poesia en general amb el també crític i poeta Sam Abrams. Ponç Pons és un dels poetes en llengua catalana de més prestigi de l'actualitat i ha rebut elogis d'autors com el poeta irlandès Seamus Heaney (1939-2013), premi Nobel de Literatura el1995.

El programa inclou també contes infantils explicats a partir de tres llenguatges artístics: la música, la interpretació i la il·lustració. L'acte serà a càrrec de Conta'm Què hi Pintes.

La música, present amb St. Pierre 7

La música també serà protagonista en aquesta edició a través del concert recital a càrrec de la formació gironina St. Pierre 7, formada el 2013 a Girona pel poeta i cantant Alexandre Nunes de Oliveira i les guitarres d'Ia Pujol i Nahuel Forchini. St. Pierre 7 és un projecte que combina la creació musical, poètica i videogràfica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia