cultura

Disseny català a la Xina

Barcelona és aquests dies la ciutat convidada en la Setmana del Disseny de Pequín, un esdeveniment que guanya pes any rere any en l'escena internacional

El Tanc 79 acull trenta objectes representatius del nou disseny barceloní multidisciplinari

El braç alçat, la falç al puny i un crit incessant de llibertat. La iconografia del cartellista Carles Fontserè descansa en l'imaginari popular català gràcies a l'intens compromís amb l'antifeixisme i el sindicalisme. La diversitat genèrica de Joan Brossa se sustenta en l'entrecreuament de la poesia, l'acció i la visió, i queda palesa en creacions estètiques i literàries que trenquen convencions. Amb Sisa, el primer cantautor galàctic, els catalans van aprendre que qualsevol nit pot sortir el sol. Pequín ha
reunit, des d'aquest cap de setmana, exemples de l'obra d'aquests i altres noms de l'ADN creatiu de Barcelona en una mostra que pretén ser un diàleg i un intercanvi, alguna cosa més que una presentació.

Així, des d'aquest cap de setmana, versions dels cartells de Fontserè reposen junt amb poesies de Brossa i altres icones de la cultura catalana en un espai situat al cor de Dashilar, una històrica zona comercial en constant bullici, encerclada per estrets i humils carrerons que han sobreviscut als anhels de progrés de Pequín. La mostra s'emmarca en la Setmana del Disseny de Pequín, un esdeveniment que guanya pes any rere any en l'escena internacional i que actua com a catalitzador per als dissenyadors xinesos i forans. I és que l'estrella de l'edició d'aquest any no és altra que Barcelona, ciutat convidada que pren el relleu de Londres, Milà i Amsterdam, en una oportunitat per donar visibilitat a l'esperit creatiu de la capital catalana.

“La Xina és una societat àvida de coneixement, i Barcelona s'ha convertit en un referent i una font d'inspiració”, explica des de Pequín Àlex Susanna, director de l'Institut Ramon Llull. “Estem consolidant la marca Barcelona en un mercat tan potent com el xinès a través d'un relat de ciutat innovadora i intel·ligent”, hi afegeix. Perquè més enllà del seu passat creatiu, Barcelona aposta per un present i un futur marcats per la innovació, i una mostra evident n'és el pavelló principal.

Al nord-oest de la capital xinesa, una antiga zona de fàbriques abandonades coneguda com a 798 acull avui un imponent districte dedicat en exclusiva a l'art contemporani. Entre antigues fàbriques reconvertides en galeries i museus s'alça el Tanc 79, un vell dipòsit de gas de 3.000 metres quadrats, que serà fins el 3 d'octubre vinent la seu de l'exposició Barcelona, un futur inspirat en el disseny, una exhibició que presenta la capital catalana a través de noves creacions, de plafons informatius sobre les icones arquitectòniques de la ciutat i d'una presentació audiovisual que sap captar l'atenció del ciutadà xinès.

El Tanc 79 acull fins a trenta objectes representatius del nou disseny barceloní multidisciplinari, com ara Pussel, un concepte que va començar com un joc d'infància entre el creador, el Xavier Mañosa, i el seu pare. Junts van idear formes modulars de ceràmica que es poden apilar, mutades amb el temps en formes, colors i materials que es barregen segons les seves funcions: llum, gerro i portaespelmes. O Volta, una nova marca de motocicletes elèctriques que combina disseny, sostenibilitat i esportivitat, creada en col·laboració amb Ànima Barcelona.

“La Setmana del Disseny de Pequín ens permet mostrar el bo i millor del nostre disseny, arquitectura, urbanisme i gastronomia”, va afirmar Xavier Trias, alcalde de Barcelona, durant la inauguració de l'exhibició. La inauguració de la setmana es va fer dissabte i va tenir com a colofó l'arribada del Cavall de Barcelona, una escultura mòbil i itinerant que va fer les delícies dels presents gràcies a uns moviments més gràcils del que el metall amb què està fabricant podria fer pensar. El cavall, una creació de la companyia de teatre Antigua i Barbuda, està vinculada al caràcter festiu català i al seu art urbà, i és un gest cap a les tradicions de la Xina, que és en ple any del cavall.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia