cultura

OBC: nous reptes

L'orquestra interpretarà a Bratislava el ‘Concierto de Aranjuez', al costat de les millors formacions del món, en un pas més cap a la seva internacionalització

L'orquestra engega temporada amb un increment notable d'abonats

Tocar a l'estranger i anar de gira és una de les reivindicacions dels músics de l'OBC. Doncs bé, sembla que finalment la política d'internacionalització de l'orquestra del –fins ara– gerent, François Bou, està donant resultats: el dia 1 d'octubre l'OBC interpretarà a Bratislava el Concierto de Aranjuez i altres temes en el marc del 50è Festival de la ciutat, al costat de les millors orquestres del món, com ara la Filharmònica d'Israel o la London Symphony Orchestra. “És gràcies a les bones crítiques que vam recollir el 2013 a la gira a Àustria que ara ens conviden a Bratislava”, explica Bou. “Amb concerts com aquests anem situant l'orquestra al nivell on volem que estigui”, opina Joaquim Garrigosa, director de l'Auditori.

Participar en aquest festival suposarà una despesa de 58.000 euros, una “inversió”, segons els responsables, necessària per a la projecció exterior de l'orquestra. Però el viatge a Bratislava tindrà continuïtat, ja que hi ha previstes altres gires per l'Europa central (2017), per la Xina (2018) i pel Japó (2019). A banda d'una pel sud de França el 2015 i la participació, l'estiu vinent, en el festival Paris Quartiers d'Été amb un espectacle nou.

Tornaré per votar

François Bou, artífex d'aquests projectes, va fer balanç ahir d'aquests cinc anys com a gerent, atès que marxa a Lille a dirigir l'orquestra nacional de la ciutat. “Quan vaig arribar parlava de potencial de l'orquestra; ara ja tenim un cert nivell i ha de passar a una altra etapa de desenvolupament.” “És un gran professional, una persona sàvia que ha sabut entendre el país”, va afegir Garrigosa, que lamenta la seva marxa. S'ha de dir que aquest francès que va aterrar a Barcelona fa cinc anys prometent que aprendria català, no només va complir la seva promesa, sinó que dóna suport al procés sobiranista: “Sempre em consideraré un nou català i tornaré el 9-N per votar.”

El procés per substituir Bou ja està en marxa i a mitjan novembre es designarà el substitut. De moment s'han presentat trenta candidats del país i d'arreu del món. El nou gerent de l'OBC haurà de tenir un perfil “de recursos humans” i no tant artístic, ja que el mateix director titular Kazushi Ono, que s'incorporarà la temporada 15/16, s'implicarà en la programació artística. De fet, el substitut de Bou tindrà el càrrec de director tècnic. “Busquem algú que pugui treballar amb un equip gran de gent i no sempre és fàcil”, explicava ahir Valentí Oviedo, gerent de l'Auditori.

Increment d'abonats

Com el Liceu, que ha renovat recentment l'organigrama, l'Auditori afronta una temporada –que engega aquest dissabte amb l'Així parlà Zaratustra, de Strauss– amb canvis en perspectiva: nou titular de l'OBC, i ara, nou director tècnic. El panorama, tanmateix, és positiu: el dèficit s'ha reduït a 700.000 euros “gràcies a la reducció de despeses i l'optimització de recursos”, al mateix temps que el nombre d'abonats ha augmentat en 139 gràcies a la diversitat de modalitats proposades, i arriba als 7.052, a banda dels 650 de les temporades de Cambra i Antiga. El 2015, a més, es preveu contractar finalment un concertino i un flauta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia