cultura

Rafael Chirbes obté el Premi Nacional de Narrativa 2014

L'escriptor valencià rep el guardó per la seua novel·la “En la orilla”, considerada com la novel·la definitiva sobre la crisi

L'escriptor valencià Rafael Chirbes (Tavernes de Valldigna 1949), amb l'obra En la orilla ha obtingut aquest dimarts el Premi Nacional de Literatura que concedeix el Ministeri de Cultura en la modalitat de Narrativa. El jurat ha premiat l'obra perquè és “una novel·la d'extraordinària construcció literària, que tractant la realitat actual, no es limita al realisme, mostrant una riquesa formal i recursos poètics que el transcendeixen”. El premi, dotat amb 20.000 euros, el concedeix el Ministeri per distingir una obra d'un autor estatal escrita en qualsevol de les llengües oficials i editades a Espanya durant el 2013.

La seua primera novel·la, Mimoun (1988), va quedar finalista del Premi Herralde de Novel·la, i la seua obra La larga marcha (1996) va ser guardonada a Alemanya amb el Premi SWR/Die Bestenliste Prize. Amb aquesta novel·la, va iniciar una trilogia sobre la societat espanyola des de la postguerra fins a la transició, que es completa amb La caída de Madrid (2000) pel qual va rebre el Premi de la Crítica Literària Valenciana, i Los viejos amigos (2003).

Amb Crematorio (2007), novel·la sobre l'evolució política i moral d'una generació, va rebre el Premi Cálamo Llibre de l'Any (2007) i el Premi de la Crítica de Narrativa (2008).

La seua continuació, En la orilla (2013) és considerada com la novel·la definitiva sobre la crisi i rep el Premi Francisco Umbral al Llibre de l'Any i el Premi de la Crítica de Narrativa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.