cultura

Descobreixen a Tarragona la tomba de sant Fructuós

Els arqueòlegs també han localitzat l'absis de la basílica paleocristiana que es va aixecar en el seu honor

El jaciment “és un dels conjunts basilicals martirials més importants de la península”

Hipòtesi confirmada. Els treballs arqueològics que des de fa dues setmanes duen a terme a la part baixa de Tarragona han confirmat l'existència d'un important conjunt paleocristià. Els arqueòlegs han posat al descobert la tomba de sant Fructuós i dels seus dos diaques, i també l'absis de la basílica que s'hi va aixecar al segle IV en el seu honor. Aquestes restes, que es troben en terrenys de l'antiga Tabacalera, a tocar de la necròpolis paleocristiana, converteixen el jaciment “en un dels conjunts basilicals martirials més significatius de la península Ibèrica i de l'Europa occidental”, segons va dir ahir Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic Tarraconense i codirector de l'excavació, juntament amb Josep Maria Macias (investigador de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica) i Imma Teixell (arqueòloga municipal de Tarragona).

Sant Fructuós i els seus dos diaques, Auguri i Eulogi, van ser cremats vius a l'amfiteatre de Tàrraco l'any 259, en el context de les persecucions anticristianes. Els arqueòlegs creuen que les seves restes van ser dipositades en aquest mateix espai on ara s'ha descobert la tomba, tot i que primer “es va enterrar de manera discreta” i posteriorment, cap al segle IV, el sepulcre s'hauria “monumentalitzat”. El culte al sant va arribar al seu punt màxim amb la construcció d'una basílica, a finals del segle IV o a principis del V, a l'entorn d'aquesta tomba considerada “sagrada”, segons Muñoz. Les restes de l'absis d'aquesta basílica són les que ara també s'han posat al descobert. La basílica tenia uns 39 metres de longitud i una amplada de 18,50 metres, i presentava un absis semicircular flanquejat per dues estances amb funcions funeràries i de sagristia. Es tractaria, segons l'arquebisbe, Jaume Pujol, del “primer lloc martirial de tota la Hispània cristiana”.

La tomba hi és, però les despulles del sant no. Segons els arqueòlegs, des del segle VIII, amb la invasió musulmana, es troben disperses per la geografia mediterrània, sobretot a l'abadia de San Fruttuoso di Capodimonte, a Itàlia. Al costat del sepulcre del sant també s'han trobat dues tombes més, una de les quals correspondria a un infant.

Quan acabi l'excavació –a finals de setmana–, les restes es tornaran a tapar “amb les màximes mesures de seguretat per a la seva conservació”, segons Imma Teixell. Però els arqueòlegs ja reclamen poder emprendre un projecte més ambiciós, amb una excavació en extensió, per posar al descobert i dignificar tots els fonaments de l'important conjunt basilical. Atesa la importància de la troballa, per al 2 de novembre han organitzat una jornada de portes obertes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia