cultura

Defensant drets amb imatges

Julian Assange obre avui amb una videoconferència l'onzena edició del Festival de Drets Humans de Barcelona

“Hem triat 120 pel·lícules d'arreu del món sobre tota mena de drets que són vulnerats”

Julian Assange inaugura avui l'onzena edició del Festival de Cine i Drets Humans de Barcelona amb una videoconferència des de l'ambaixada d'Equador de Londres, on des de fa més de dos anys “s'ha refugiat per haver fet un treball de periodisme molt digne amb Wikileaks, que és destapar informació en mans dels governs oculta a la societat”, comenta Toni Navarro, director del festival.

El fundador de Wikileaks és, per Toni Navarro, “un referent mundial que va transformar la nostra era de la comunicació”. Tot i que no apareix gaire en públic, ha escollit aquest festival perquè “és un dels espais que fan una defensa dels drets humans, distingit dos cops per la Unesco per aquest motiu”.

En la inauguració del festival es projectarà la producció de Wikileaks Mediastan, i la videoconferència serà oberta a les preguntes del públic. Serà el tret de sortida d'un festival que s'allarga fins al 7 de novembre, i té els cinemes Girona de Barcelona com a seu principal, però també ofereix sessions al Maldà i al RAI ART. “Hi ha unes 120 pel·lícules seleccionades entre les 4.000 que ens han enviat –explica Toni Navarro–. Provenen d'arreu del món, i parlen una mica de tot: de transsexualitat, del dret a l'educació, a l'habitatge, a la sanitat... També parlen de conflictes com el del Sàhara, el palestí, el kurd... Tracten de tots els drets humans de la declaració universal que estan sent vulnerats, i que van més enllà, estan per sobre de l'ONU, que és una entitat no democràtica.”

Procedència diversa

El director del festival destaca la varietat de procedència dels films (Guinea, Marroc, Afganistan, Turquia, Alemanya, França, Catalunya, Espanya...) i de gèneres i formats: hi ha ficció, documental, curts, llargmetratges... S'hi esperen, entre altres, convidats de l'Iran, l'Afganistan i Rússia –“estem lluitant amb el tema dels visats, a veure si aconseguim que vinguin”.

Toni Navarro destaca que el festival estan vivint “moments difícils” per la retallada de subvencions de Cultura i de l'Agència Catalana de Cooperació. “Treballem en circumstàncies molt difícils, sense saber ni de quant podrem disposar”, es queixa. I hi afegeix: “Sigui en una Catalunya independent o a Espanya, cal que es valorin més els esdeveniments culturals; no són activitats innecessàries, fan pensar, raonar, conèixer que passa pel món... És important donar-hi suport.”

Entre les pel·lícules que es presenten hi ha la producció catalana El somni dels herois, finançada amb micromecenatge. Segons els seu productor, José Iglesias Etxezarreta, “analitza tota la crisi política i moral que estem vivint a través dels ulls de sis activistes dels anys seixanta i setanta que no han ocupat càrrecs, que segueixen sent militants de base”. Es tracta d'un “diàleg conceptual en què sobretot fan autocrítica sobre què es va fer malament a la Transició per arribar al nivell de corrupció actual”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia