Territori

No som tan lluny

Joan Tort

Nova collita d'arpes

La Berta Puigdemasa és una jove arpista lleidatana, tot i que ja amb un ampli recorregut professional amb aquest voluminós art musical, i des de fa tres anys que organitza un singular curs internacional per al perfeccionament de la tècnica de tocar l'arpa. És singular perquè és un projecte personal i vital que s'ubica a l'horta de Lleida, és a dir, que els músics que vénen a classes a Ponent fan una immersió total en el món de la pagesia, la fruita i la manera de viure al camp mentre aprenen.

La segona originalitat del projecte, anomenat ArpaHorta, és que cada any se celebra en una estació de l'any diferent. Va començar al 2012 a la primavera, va seguir l'any passat a l'estiu i enguany toca la tardor. Els alumnes que repeteixin, per tant, viuran el pas del cicle de la vida. Des de l'esplendor dels arbres florits, la recol·lecció de la fruita i, enguany, la pèrdua de fulles i l'inici de l'hibernació.

El curs internacional d'arpa se celebra des d'avui i fins diumenge vinent. Hi ha una desena d'arpistes inscrits, procedents de tot arreu, ja que n'hi ha de Catalunya i l'Estat espanyol, però també del Japó, Corea, dos italians i un dels Estats Units. Un dels reclams, al marge de la singularitat del curs, és el professorat i la qualitat de les classes, ja que les imparteix l'arpista i professora internacional Isabelle Perrin, així com la també arpista i pedagoga Maria Lluïsa Ibáñez. Ambdues assumiran els alumnes avançats.

La novetat d'enguany és que la mateixa Berta Puigdemasa s'afegeix al claustre de professors, encetant una sèrie de classes d'iniciació obertes a tots els interessats i que, per ara, ja supera la mitja dotzena d'inscrits.

Els arpistes s'allotgen en masies de l'horta de Lleida i els veïns reben encantats aquests joves músics amb qui conviuen durant una setmana. Els donen un lloc per dormir i esmorzar, mentre que el dinar és comunitari en una casa rural de la partida de Rufea, on també es fan classes i assajos generals. El sopar és lliure i el programa també inclou sortides o visites perquè els estudiants puguin deixar unes hores l'arpa per conèixer més a fons com es viu a l'horta, així com els principals monuments i espais d'interès de Lleida, començant per la Seu Vella. A més, per moure's per les cases, la casa rural o per anar a la ciutat, disposaran de bicicletes.

Les jornades de treball també inclouen una sessió a càrrec del fisioterapeuta holandès Bart Loomans, un expert en els mals hàbits posturals dels arpistes.

Berta Puigdemasa explica que el curs busca unir la riquesa d'un instrument màgic amb la d'un paisatge agrari i que aquesta manera d'organitzar el curs per estacions de l'any permet també descobrir els cicles de la natura, de la música, els espais, els sons i els silencis de l'entorn. El darrer curs d'aquest cicle serà a l'hivern de 2015 i després... Ja es veurà si l'arpista segueix amb nous cursos o ho deixa aquí.

Aquesta iniciativa i les actuacions de la Berta en diferents esdeveniments de la ciutat han fet que en poc temps els lleidatans passin a conèixer, almenys una mica, la sonoritat d'aquest espectacular instrument i el delicat treball dels seus intèrprets. Ara caldrà que del curs a l'horta en surti una bona collita.

Cloenda a la Seu Vella
El concert de cloenda del curs ArpaHorta se celebrarà el 2 de novembre a la Seu Vella de Lleida, un escenari imponent i que contrasta amb l'original escenari de l'estiu passat, muntat enmig de palets de fruita.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia