cultura

L'Ajuntament de Lloret restaura casa Font per obrir-la al públic

Propietat de l'Ajuntament des dels anys vuitanta, era l'antiga casa senyorial del comte de Jaruco

Les obres tenen un cost de 314.000 euros i es volen començar al gener

L'Ajuntament de Lloret de Mar ha aprovat el projecte de rehabilitació de l'edifici de can Font (o can Comadran), una antiga casa d'indians que vol convertir en una casa museu. La casa, que va comprar l'Ajuntament els anys vuitanta, ha estat sempre tancada, ja que, tot i que hi ha hagut intents de rehabilitar-la, no s'han arribat a fer mai realitat, segons va explicar el regidor de Cultura, Arseni Frigola.

Casa Font és l'única casa d'indians pública del litoral gironí, i l'Ajuntament vol recuperar l'ambient de les cases d'indians, procurar que sigui el màxim com havia estat, i poder mostrar com vivien els senyors de la casa i els seus servents. Té uns 300 m² repartits en planta baixa i dos pisos. A més, té un terrat i un petit pati. Un dels requeriments per poder convertir la casa en un museu era que fos accessible, i per aconseguir-ho s'hi instal·larà un ascensor exterior. L'Ajuntament disposa d'una subvenció de 290.000 euros, i l'Ajuntament aportarà els diners que falten fins als 314.000 euros que costarà el projecte de rehabilitació. “Intentarem que comencin les obres el mes de gener, i la casa en principi serà visitable per grups.” A banda d'instal·lar l'ascensor, s'han de restaurar algunes habitacions i hi ha un annex del pati que s'ha d'enderrocar i que es va construir en un intent previ de restaurar la casa per poder fer-la visitable, tot i que no es va arribar a obrir mai.

Recollir testimonis

Casa Font era la casa de Nicolau Font i Maig, comte de Jaruco. Va ser un dels americanos que van tornar d'Amèrica a Lloret havent fet fortuna. A banda de visitar la casa per fer-se una idea de com vivien els indians, s'ha recollit algun testimoni de com era la vida a la casa. “Vam parlar amb una persona que hi havia viscut”, explica Frigola. La idea és que el testimoni d'aquesta persona es pugui veure en un vídeo com a part de la visita. “Es faran visites guiades i la casa serà un element més del Museu Obert de Lloret, que està tenint un molt bon funcionament”, explica el regidor de Cultura. Els treballs de rehabilitació s'han encarregat a un arquitecte extern, i es posaran a licitació tan aviat com es pugui. “Hi ha hagut intents de fer alguna cosa a la casa, però mai s'ha arribat a fer perquè sempre hi havia entrebancs, per normatives de tot tipus; finalment hem trobat la manera d'obrir-la”, explica el regidor.

Casa Font és un edifici senyorial edificat l'any 1877 per ordre de Nicolau Font. Aquesta data figura sobre la llinda del portal. Després va passar a pertànyer per testament a la
família Cabanyes i l'any 1940 va ser adquirida per l'industrial tèxtil sabadellenc Ferran Comadran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia