cultura

Passola desitja per al cine el model de Temporada Alta

La presidenta de l'Acadèmia diu que la indústria audiovisual catalana “ha tocat fons” i confia en una nova taxa per redreçar-la

Un conveni amb el Museu del Cinema impulsa la difusió mútua

La presidenta de l'Acadèmia Catalana del Cinema, Isona Passola, va elogiar ahir “el model de descentralització i de treball en xarxa” que ha representat el festival de teatre Temporada Alta, amb el desig d'adaptar-lo també a la indústria cinematogràfica del país. Iniciatives com el conveni de col·laboració que va signar ahir amb el Museu del Cinema de Girona són, va dir, un pas decidit en aquesta direcció, no només pel caràcter “excepcional i emocionant” de la col·lecció que atresora el museu gironí, sinó perquè vincula l'Acadèmia a una ciutat “especialment activa en tots els àmbits culturals”. L'acord que va segellar ahir amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que permetrà impulsar accions de promoció conjunta entre les dues institucions, és d'agrair, va insistir Isona Passola, en un moment en què el cinema català “ha tocat fons”, després de “la travessia pel desert” a què els ha abocat “el 21% de l'IVA cultural, les lleis del ministre Wert, la pirateria, la crisi de la televisió i una llei del mecenatge que ha acabat sent un bunyol”. La productora de films com Pa negre va confiar que la nova taxa que el govern preveu cobrar a partir de final d'any als operadors d'internet, i que permetrà recaptar uns 20,5 milions d'euros anuals, contribuirà a redreçar la situació, i més encara “quan depenguem de nosaltres mateixos”, va afegir en referència al procés polític i just abans de recordar que “el cinema és també una eina d'estat”. “Un país no és ric i després es fa culte, sinó que és culte i això el fa ric”, va concloure.

El conveni signat ahir, segons va avançar el director del Museu del Cinema, Jordi Pons, permetrà veure a Girona, els dies 20 i 21 de desembre, una selecció dels millors curts fets a Catalunya, “els grans desconeguts”, dins la jornada El dia més curt, i el 22 de gener es projectaran, en col·laboració amb el Truffaut, els curts i llargmetratges que aspiren als premis Gaudí.

Passió per les sèries

El Museu del Cinema serà avui (19.30 h) l'escenari de la presentació del llibre Joyas seriéfilas, del crític de televisió Toni de la Torre, que parlarà dels orígens i l'evolució de la ficció produïda per a la petita pantalla acompanyat del crític de cinema gironí Pep Prieto. En el seu estudi, De la Torre proposa un centenar de recomanacions que van des de Breaking Bad o Gomorra fins a algunes joies poc conegudes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia