cultura

Una amistat fidel a prova de traïcions

Va de mares. El director del Romea, Borja Sitjà, va reconèixer que la proposta d'Abel Folk de portar al Romea L'última trobada va tenir una còmplice inesperada: la seva mare havia mig sentit la conversa telefònica i va treure de la bossa la novel·la acabada de llegir tot dient-li: “És la millor novel·la que he llegit en anys”.Ahir, Rosa Novell també rebia la trucada de la mare, en plena presentació: “Fins que no la truco no para d'insistir.” L'obra comença funcions dissabte, s'estrena dilluns i aguanta en cartell fins al 23 de novembre. Si l'obra parla d'una amistat estroncada per una crisi 41 anys abans, Folk també ha comptat amb l'amistat dels còmplices per embrancar-se en un projecte amb fina ironia i grans dosis de convivència, però de risc.

Abel Folk s'ha basat en la versió teatral que Christopher Hampton va fer de L'última trobada. Per l'actor i director, Márai va tenir una gran audàcia “fent que la trobada es produís dècades després que un d'ells s'enamorés de la parella de l'altre i marxessin. Deixant el pas del temps, la venjança perd sentit. L'autor sempre deia que una amistat ha d'estar feta a aprova de traïcions, si això comporta una venjança, llavors l'amistat no seria tal. Jordi Brau és aquest amic que torna a visitar Henrik al seu castell. L'actor, que ha centrat la seva carrera en el doblatge, no puja a escena des del 1988. Però va accedir a la invitació de Folk, per l'amistat. El monòleg de Henrik necessita d'un antagonista que l'escolta.

El paper de Rosa Novell és el de l'antiga mainadera de Henrik, que continua cuidant el castell familiar. L'actriu signa el retorn als escenaris després de superar una greu malaltia aquests mesos. Els personatges, com l'amistat, estan en un final d'etapa revelador. Pep Planas és l'ajudant de direcció, imprescindible segons paraules de Folk.Abel Folk no es vol amagar en una caracterització, fer veure que té els 700 anys que descriu la novel·la. Els tres actors busquen una proximitat amb el públic quan fan evident que estan fent una representació més que no pas reproduint una veritat. Per això, Folk recomana que se sigui puntual a les funcions perquè els actors ja seran a escena preparant la sessió des del moment que entri el primer espectador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia