cultura

Ponç, menys maleït

La historiadora de l'art Sol Enjuanes està enllestint el catàleg raonat de l'artista, que es publicarà l'any que ve, amb documentació rigorosa de 2.000 obres

Al MNAC llueixen per fi vuit obres seves, i aviat una novena

A Joan Ponç l'ha perseguit sempre l'aura d'artista maleït, fins a cert punt provocada per ell mateix. En part, ja ho ha superat pels esforços que s'han fet darrerament per recuperar-lo. Però aviat farà un pas encara més definitiu. L'any que ve es publicarà el seu catàleg raonat, una obsessió de l'associació que el vetlla i de la historiadora de l'art que fa recerca des de fa quatre anys, Sol Enjuanes.

Excel·lent notícia que es va anunciar ahir en el marc de les Jornades Poncianes, que s'han celebrat al MNAC. L'Associació Joan Ponç va convidar una vintena de col·leccionistes de l'artista per explicar-los el procés de treball que està duent a terme Enjuanes. Va ser també una manera d'agrair-los les facilitats que han posat perquè l'experta pugui examinar tranquil·lament les seves obres.

De moment, el catàleg és una base de dades amb 3.500 entrades. No equivalen a obres, sinó a fitxes, algunes de les quals encara estan buides perquè la investigació és complexa i de molta peça no se'n troba la pista. Per descomptat, es dóna per fet que n'hi ha de destruïda. “La meva hipòtesi és que Ponç va produir al llarg de la seva vida unes 4.000 obres, de les quals el catàleg en reunirà, segurament, unes 2.000 de molt ben documentades”, precisa Enjuanes. En el llistat hi haurà unes quantes desenes de treballs inèdits, mai exposats ni referenciats enlloc.

4.000 obres són moltes, tot i que cal tenir en compte que un gros important són dibuixos. Ponç va dibuixar com un foll. D'olis, n'hi ha localitzats uns 600. Enjuanes i l'equip de l'associació es donen un marge més de temps per seguir perfeccionant l'inventari, només uns mesos, perquè ja no volen demorar més la seva presentació. La previsió és publicar-lo en línia a mitjan de l'any que ve i en un llibre sis mesos després, abans d'acabar el 2015.

Ponç és cada vegada menys maleït. En la nova exposició permanent de les col·leccions d'art modern del MNAC, hi llueixen per fi vuit obres seves, procedents de l'antic fons Salvador Riera, propietat de la Generalitat i tan maltractat pel museu que el custodiava fins ara, el Macba. I aviat s'hi incorporarà una novena peça que acaba de cedir al museu del Palau Nacional la néta de l'artista, Sara Ponç: Cabra, del 1951. Durant les Jornades Poncianes també s'ha presentat un llibre, Ponç abans de Ponç, de Pilar Parcerisas, que recull tota la crítica en premsa i catàlegs de la trajectòria del pintor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia