cultura

Vint anys de manga

Des d'avui i fins diumenge la Fira de Montjuïc acull el XX Saló del Manga de Barcelona, que augmenta en metres quadrats i en hores d'obertura

Aspectes com ara la meditació, el ioga, el ‘reiki' i la macrobiòtica hi tindran un espai dedicat
El reboster Jordi Roca oferirà un taller on revelarà els secrets d'algunes de les seves postres

“Portem els Rolling Stones del manga.” D'aquesta manera presumeix Carles Santamaria, director del Saló del Manga de Barcelona, del qual arrenca avui una nova edició. Santamaria fa referència al nivell dels convidats d'aquest any; un nivell que si sempre s'intenta que sigui elevat, en aquest cas es revesteix d'aires de celebració, ja que el certamen arriba a la seva edició número vint.

Carles Santamaria recorda que ell ja va ser director de la primera edició, “i ara, revisant les fotos d'aleshores, m'he deprimit molt en veure els efectes del pas del temps en mi”, ironitza. Però alhora, assegura: “Em fa recordar el suport que hem rebut des del primer moment de diferents institucions i entitats. Hi ha famílies d'aficionats al manga que han crescut amb el Saló.”

Santamaria recorda que “lògicament, el manga i l'anime són l'ADN del Saló”, però subratlla la importància que ha anat adquirint com a esdeveniment cultural al voltant del Japó: “A mesura que hem anat creixent hem anat incorporant diferents manifestacions relacionades amb la cultura d'aquest país.” Així, als ja tradicionals espais dedicats a aspectes com ara la gastronomia o els quimonos, el Saló incorpora L'esperit del Japó, amb una sala de meditació on es practicaran tallers i classes de ioga, reiki, cerimònia del te, macrobiòtica “i altres disciplines que tenen a veure amb la manera com entenen la salut i el benestar al Japó”.

Per mirar de minimitzar les complicacions viscudes en edicions recents en relació amb les aglomeracions de públic, el Saló d'aquest any assoleix un nou rècord d'espai: si l'any passat va ocupar 35.000 metres quadrats, aquest any n'ocupa 50.000, repartits entre el Palau 1 de Fira Barcelona Montjuïc, les dues plantes del Palau 2 i la plaça Univers. I, a més, amplia horaris i tots quatre dies es podrà visitar a partir de les 9 del matí.

Un dels grans protagonistes de l'edició d'aquest any serà una icona del manga i l'anime: Pokémon. Dos dels convidats seran estrelles del videojoc, com són Junichi Masuda i Shigeru Ohmori, responsables dels videojocs de Pokémon de Nintendo. A més, una de les exposicions estarà dedicada a l'univers dels videojocs Pokémon amb una col·lecció d'obres d'art seleccionades d'aquest món.

Altres dels convidats d'aquesta edició són l'escultor Etsuro Sotoo, que des de 1978 treballa en la construcció del Temple Expiatori de la Sagrada Família; Ken Niimura, autor espanyol d'origen japonès que actualment viu a Tòquio, i que ha estat l'autor del cartell d'aquest any; Kengo Hanazawa, que actualment publica el còmic I amb a hero; el grup de pop Loverin Tamburin; Masayuki Hirano, productor de diversos jocs de Bola de Drac; Takehiko Inoue, autor de les sèries Slam Dunk, ambientada en el món del bàsquet, i Vagabond, sobre samurais, i responsable d'un quadern de viatges al voltant de Gaudí; o Takeshi Obata, autor de Death Note, Bakuman i All you need is kill, adaptació de la novel·la de ciència-ficció d'Hiroshi Sakurazaka adaptada al cinema per Doug Liman amb Tom Cruise, a Al filo del mañana.

Entre les exposicions, n'hi haurà de dedicades als vint anys del Saló, que inclou els vint pòsters del certamen; al J-Pop, un gènere musical aparegut al Japó als anys noranta fortament influït pels Beatles i els Beach Boys; a la filatèlia japonesa; a l'ikebana, l'art japonès d'arranjament floral; a les màscares mitològiques, i a alguns dels autors convidats. I si en d'anteriors edicions Ferran Adrià i Carme Ruscalleda han protagonitzat concorregudes sessions de cuina i gastronomia, aquest any el Saló ha convidat –entre altres cuiners– Jordi Roca, considerat el millor reboster del món segons 50 Best Restaurants of the World, que en el taller Les postres de Jordi Roca revelarà els secrets del seu art.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia