cultura

La venda de llibres de text cau un 20% en 2014

Les llibreries valencianes han perdut més de 20 milions d'euros i el 30% dels llocs de treball

Editors i llibres presentaran a la Generalitat i partits polítics una proposta de sistema d'ajudes per a l'adquisició dels llibres de text “plural i sostenible”

També anuncien accions legals

La campanya de vendes del llibre de text 2014 ha patit una forta caiguda, que segons fonts de l'Associació d'Editors del País Valencià i el Gremi de Llibrers de València, suposa més del 20% en relació amb l'any 2013. Enguany s'han facturat poc més de 70 milions d'euros, 20 milions d'euros menys que l'any anterior.

Des de 2012 les llibreries i editorials valencianes pateixen una caiguda sostinguda de les vendes, xifrada en un 30%, cosa que ha suposat una pèrdua de facturació de més de 30 milions d'euros en tres anys. Aquesta forta caiguda de les vendes del llibre de text està acompanyada d'una altra reducció encara més preocupant, com és el descens del 60% de les vendes en material complementari i llibres de lectura.

Aquesta situació ha situat moltes llibreries en una situació sense eixida. Segons el Gremi de Llibrers de València, només en 2014 s'ha perdut un 30% dels llocs de treball. Per a David Cases, president del Gremi la situació encara és més dramàtica si es considera que per a moltes llibreries valencianes la campanya del llibre de text suposa un 30% de la seua facturació.

El Gremi i l'Associació atribueixen les causes de la caiguda de les vendes del llibre a la manca d'ajudes públiques i la pèrdua de beques, que ha fet que la despesa econòmica del llibre de text haja repercutit directament en les famílies, i a la supressió de les ajudes per a la compra de llibres de text.

En aquesta caiguda també hauria influït, segons els llibrers, la decisió de la Generalitat de mantindre la vigència dels llibres de text de primària de quatre a sis anys, allargant la seua vida útil. “D'aquesta manera les famílies han reutilitzat els llibres de cursos anteriors i que havien d'haver desaparegut en el curs 2014-2015 amb la implantació de la LOMQE. A més, s'ha creat una competència deslleial amb les editorials perquè s'ha proporcionat material gratuït per a noves assignatures com Cultura Valenciana”, expressen.

Finalment, en aquesta caiguda de les vendes ha influït la implantació de bancs de llibres incentivats per Generalitat en moltes escoles valencianes. “La implantació dels bancs de llibres no és exponent de cap política d'ajudes per a l'adquisició de llibres de text per part de la Generalitat, ja que no suposa cap inversió pública”, subratllen.

Competència deslleial

Davant aquestes anomalies l'Associació Nacional d'Editors de Llibres i Material per l'Ensenyament (ANELE), després d'haver presentat a la Conselleria d'Educació diferents requeriments sense obtindre'n cap resposta, ha presentat accions judicials contra la Generalitat valenciana per la creació de materials curriculars com els indicats més amunt que creen competència deslleial a les editorials, per l'ampliació unilateral de l'ús dels llibres de text a 6 anys, i la posada en marxa de Llibrey, un portal d'intercanvi de llibres usats promogut per la pròpia Generalitat. “Aquestes tres mesures, en contra del sector valencià del llibre i de la seua supervivència, s'han posat en marxa sense haver buscat un punt de consens amb el sector del llibre”, remarquen.

“Una política d'ajudes que respecte també els drets d'autor. Entre algunes qüestions a considerar de manera immediata per a alleujar el sector seria acurtar el termini de renovació de llibres i proposar un canvi normatiu per a ampliar les condicions per a la desgravació en la declaració de la renda”, recomanen.

Durant les pròximes setmanes l'Associació i el Gremi presentaran a la societat valenciana una proposta de sistema d'ajudes per a l'adquisició dels llibres de text plural i sostenible, que serà presentada a la Generalitat i a tots els partits polítics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia