cultura

La gran evasió jueva, al ‘Sàpiens' de novembre

La revista descobreix les organitzacions clandestines que ajudaven els jueus durant la Segona Guerra Mundial

En el número de novembre , Sàpiens reconstrueix la tasca de la xarxa d'organitzacions jueves de socors que durant la Segona Guerra Mundial van ajudar milers de persones a escapar-se del nazisme. Infants i joves jueus es van poder salvar creuant clandestinament els Pirineus, que van esdevenir la penúltima frontera abans d'arribar al futur Estat d'Israel o a d'altres destinacions. El reportatge explica quines eren, com funcionaven i qui finançava aquestes organitzacions, i narra el periple d'alguns dels joves que van ajudar.

Igualment, amb motiu del 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlín, la revista dedica un reportatge a la desintegració de la Unió Soviètica en què s'analitzen els motius que podrien haver portat a la caiguda del bloc soviètic a través del testimoni d'Andrei Gratxov, darrer portaveu soviètic.

De la misteriosa Thonis-Heràkleion a la guàrdia suïssa del Vaticà

La revista també descobreix la misteriosa ciutat de Thonis-Heràkleion, les restes de la qual van ser localitzades l'any 2000 sota les aigües de la Mediterrània, a la badia d'Abukir, a Egipte. En aquest número també hi ha reportatges sobre la història de la guàrdia suïssa del Vaticà, un cos d'elit fundat fa més de cinc-cents anys per protegir la Santa Seu; sobre els personatges més rics de la història, que si avui visquessin probablement tindrien un lloc a la famosa llista Forbes, i sobre l'incendi de Manresa, un dels casos més sagnants de la repressió borbònica durant la guerra de Successió.

En aquest número, Sàpiens inclou una entrevista a Eva Serra, experta en institucions catalanes, i a Josep Capdeferro, doctor en Dret, que parlen del Tribunal de Contrafaccions, una innovadora institució que va existir entre 1702 i 1713 per jutjar els actes contraris al dret català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia