cultura

L'amic cubà

Chucho Valdés s'estrena aquests dies com a padrí del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona

L'apadrinament de Chucho Valdés amb
el Voll-Damm Festival es revalidarà anualment

Un any després d'acomiadar Bebo Valdés tal com ell mateix havia desitjat: una rumba amb rom, xocolata, amics i ballaruga, el Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona rubrica la seva llarga i fructífera relació amb aquesta il·lustre saga de pianistes cubans atorgant al seu fill Chucho, a qui l'any passat es va concedir la medalla d'or del festival, el títol de padrí. “És un artista que portem al cor”, confessa el director executiu del festival, Tito Ramoneda. “Quan vas pel món i dius que Chucho és el padrí del teu festival tot són genuflexions”, afegeix Joan Anton Cararach, director artístic. “La passió del món del jazz per Chucho és enorme.”

L'apadrinament, un honor molt poc freqüent de trobar en el mapa europeu de festivals de jazz, es tradueix en diverses activitats: Chucho Valdés ha estat assajant aquest cap de setmana amb els seus Afro-Cuban Messengers al Conservatori del Liceu; ahir va presentar el recital que el també pianista cubà Mauricio Vallina va oferir al Teatre Auditori Sant Cugat; avui compartirà amb el sommelier Josep Roca la Monvínic Experience (una fórmula de concerts i tast de vins que ha acabat esdevenint un dels grans triomfs recents del festival), i demà, finalment, celebrarà els quaranta anys del grup que va fundar, Irakere, amb un concert a L'Auditori. “Aquest festival mantenia una història d'amor amb el meu pare i jo la continuo”, exposava Chucho Valdés la setmana passada a Barcelona. “Sento, simplement, que he de continuar aquesta relació”, afegia.

La interpretació, en mans de Chucho, del repertori d'Irakere és un dels reclams més llaminers de la 46a edició del festival, encara que els músics que el secunden no siguin els de la històrica formació cubana, sinó la banda de joves talents amb els quals ha gravat i fet gira darrerament. “Tenia la sensació que el meu treball pianístic amb Irakere, amb el pas dels anys, havia quedat molt limitat, de manera que vaig voler buscar noves generacions de músics amb idees fresques. Ells aporten nous colors a la música d'Irakere.” Tanmateix, Valdés manifesta que sent un gran “respecte” pels músics amb els quals va compartir l'honor de formar l'orquestra més popular de Cuba, alguns dels quals de gran renom com ara Paquito D'Rivera (saxos), Arturo Sandoval (trompeta) i Carlos Emilio Morales (guitarra). “A Irakere hi ha una part de tots nosaltres i, tot i que cadascú segueixi ara el seu propi camí, hi ha amor en la distància i molts bons records. Cada vegada que un d'ells rep un premi o un reconeixement, me'n sento part.” El concert de demà, com sempre ha estat habitual en Irakere (un grup que va actuar a Barcelona en dues ocasions: el 1981 i el 1993), començarà amb Juana 1600 i es nodrirà d'himnes del grup com ara Bacalao con pan.

L'aliança de Valdés amb el Voll-Damm Festival de Jazz es revalidarà cada any amb la presentació de nous projectes per part del pianista. “Chucho Valdés, però, té divuit projectes simultanis i tothom es mor de ganes de tocar amb ell”, assegura Cararach.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia