cultura

L'escriptor Pep Coll rebrà divendres el 8è Premi Setè Cel

El jurat qualifica ‘Dos taüts negres i dos de blancs', recreació d'un crim real al Pallars, de “banquet lingüístic”

Quan va rebre el Premi de la Crítica, a principis d'any, Pep Coll ja havia venut cap a 15.000 exemplars de Dos taüts negres i dos de blancs (Proa), la recreació de l'assassinat d'una família de masovers del Pallars Jussà que mai havia pensat que pogués interessar ningú que no hagués crescut també a l'ombra d'aquestes muntanyes. Al cap de poc, rebia també el premi Crexells, un inesperat reconeixement metropolità a una història rural, tal com va comentar llavors l'escriptor, encara sorprès i agraït per la resposta dels lectors. Ara, acaba de guanyar el 8è Premi Setè Cel de Salt per decisió unànime del jurat, que ha tingut en compte la llista de novel·les més votades pels usuaris de les biblioteques d'entre totes les publicades en català l'any anterior.

“És una novel·la magnífica i un banquet lingüístic”, ha dit de l'obra el jurat, presidit per Vicenç Villatoro i format per Jaume Torramadé, Guillem Terribas, Albert Rossich i Miquel Berga. En la seva valoració, el jurat també destaca la capacitat de l'escriptor per recrear el món rural dels primers anys de la postguerra, la construcció convincent dels personatges i l'important treball d'investigació que li ha calgut per endinsar-se en els fets que narra.

Pep Coll rebrà el premi divendres vinent en un acte que se celebrarà a la biblioteca Iu Bohigas de la Coma Cros, a les 7 de la tarda, i que servirà per anunciar la modificació de les bases del premi perquè, des de la pròxima edició, els clubs de lectura de les comarques gironines s'impliquin activament en les votacions a través del Servei de Biblioteques.

Dos taüts negres i dos de blancs novel·la la matança d'una família de masovers a Carreu, al Pallars Jussà, que l'any 1943 va commocionar tota la comarca. Pep Coll, nascut el 1949 a Pessonada, encara havia sentit a parlar de petit d'aquell crim atroç que va formar part de la llegenda oral de la zona com un conte de terror. Els masovers de Carreu, quatre membres d'una mateixa família, podrien haver estat com els Clutter de Kansas, la mort dels quals va novel·lar Truman Capote a A sang freda, però a l'Espanya del franquisme un crim com aquell va ser, al contrari, silenciat i enterrat, i els assassins van quedar impunes.

En les set edicions anteriors, el Setè Cel l'han guanyat Les veus del Pamano, de Jaume Cabré; L'herència de Horst, de Teresa Roig; Cera, de Miquel Pairolí; Els jugadors de whist, de Vicenç Pagès Jordà; L'elegància del número zero, de Lluís Muntada; La melancolia dels oficials, de Joan Daniel Bezsonoff, i La dona veloç, d'Imma Monsó.

LA DATA

07.11.14
és el dia
que se celebrarà l'acte de lliurament del premi, a les 7 de la tara, a la biblioteca Iu Bohigas de Salt.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia