cultura

Un cicle a la Casa de Cultura aborda l'arxiu com a eina literària i periodística

Hi participen Carme Riera, Albert Vilaró, Montserrat Armengou i Martín de Pozuelo

L'activitat s'inscriu en el marc del congrés ‘Girona, ciutat d'arxius'

Els escriptors Carme Riera i Albert Vilaró i els periodistes Montserrat Armengou i Eduardo Martín de Pozuelo participaran en el cicle de conferències Arxius, creació literària i periodisme, que comença avui a la Casa de Cultura de Girona, organitzat conjuntament amb l'Ajuntament i la Diputació. Inscrit en el marc del congrés Arxius i Indústries Culturals, que es va celebrar a l'octubre, i pensat com a activitat paral·lela a l'exposició Documents de Girona 922-2014. Arxius, memòria i futur, oberta a la mateixa Casa de Cultura i on avui hi ha una visita guiada (18 h), el cicle vol subratllar la importància de la recerca arxivística com a eina de creació literària i de la pràctica periodística a través de les experiències dels ponents en els seus àmbits respectius.

La primera sessió, avui a partir de 2/4 de 8 del vespre, serà a càrrec de l'escriptora i periodista Montserrat Armengou, amb la conferència Arxius i documentals d'investigació històrica, eines de reparació de les víctimes del franquisme. Armengou és sobretot coneguda per la direcció de diversos films documentals de recerca històrica per als programes de Televisió de Catalunya 30 minuts i Sense ficció, entre els quals destaquen Els nens perduts del franquisme i Les fosses del silenci, realitzats juntament amb el també periodista Ricard Belis.

En la següent intervenció, el dia 12 de novembre, l'escriptora Carme Riera, membre de la Real Academia Española des del 2013 i reconeguda recentment amb el premi Trajectòria durant la Setmana del Llibre en Català de Barcelona, parlarà de la feina del novel·lista com a “rata de biblioteca”. El dia 19 de novembre, l'autor urgellenc de novel·la històrica Albert Vilaró, arqueòleg i arxiver de professió, tractarà de L'arxivador i novel·lista: universos paral·lels. Finalment, el 26 de novembre, el periodista de La Vanguardia Eduardo Martín de Pozuelo, distingit pels seus treballs d'investigació sobre el franquisme i pels seus reportatges sobre Espanya i l'holocaust, abordarà el tema Franquisme i documents secrets.

Totes les sessions programades seran a les 19.30 h, a l'Aula Magna de la Casa de Cultura, i l'entrada és gratuïta.

50 artistes interpreten l'11 de Setembre

El quadre Onze de Setembre, una obra sobre la Guerra de Successió pintada el 1907 per Antoni Estruch (Sabadell, 1899-1950), ha servit d'inspiració a 50 artistes contemporanis en una iniciativa comissariada per Sol Mussons i Pim Colomer que s'inaugura demà a l'Auditori Viader (19.30 h). L'obra resultant, amb les aportacions dels nous artistes i el títol Visió fragmentada, es podrà veure fins al 5 de desembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia