cultura

Juan Goytisolo rep el Cervantes

L'escriptor català és distingit pel Ministeri de Cultura amb el màxim guardó de la literatura espanyola

El jurat valora la seva “indagació del llenguatge i l'aposta pel diàleg intercultural”

Juan Goytisolo afirmava que Cervantes “va fecundar la totalitat de la novel·la europea” i ell mateix es definia com un autor de “nacionalitat cervantina”. En un exercici de coherència que té a veure amb la reivindicació de l'autor manxec, però també –i sobretot– amb el valuós llegat d'un dels millors autors de la literatura espanyola de la postguerra, el Ministeri de Cultura li ha concedit el premi Cervantes 2014, considerat el Nobel de les lletres en castellà.

El ministre de Cultura, José Ignacio Wert, no es va veure aquest cop amb el paper incòmode que provoquen els premis rebutjats, i va llegir ahir, orgullós, el veredicte del jurat, que destaca la veu heterodoxa i crítica d'aquest escriptor de 83 anys i “la seva tasca en la indagació del llenguatge i la seva aposta pel diàleg intercultural”. Juan Goytisolo, que va rebre la notícia ahir a Marràqueix, rebrà el premi en una cerimònia que tindrà lloc el 23 d'abril a Alcalá de Henares. El premi Cervantes està dotat amb 125.000 euros.

El premi es va concedir després de set votacions consecutives. El president del jurat, José Manuel Caballero Bonald, premi Cervantes 2012, va definir ahir l'escriptor català com “un dels cims literaris espanyols des de la postguerra”, un autor que va evolucionar des del realisme social fins a la indagació del llenguatge. També el va descriure com un escriptor preocupat per l'heterodòxia i pel diàleg amb les diferents cultures del Mediterrani. És “un intel·lectual realment important”, hi va afegir.

Crític i heterodox

Juan Goytisolo és una de les veus més crítiques i heterodoxes, un practicant de la incorrecció política. Nascut a Barcelona el 1931 en una família bascocubana, Juan és germà del poeta José Agustín Goytisolo, mort el 1999, i del també escriptor i acadèmic Luis Goytisolo. Les seves primeres novel·les s'adscriuen al realisme crític. Després de publicar les dues primeres, Juego de manos (1954) i Duelo en el Paraíso (1955), va viure exiliat a París (1956-1969), on va ser assessor literari de l'editorial Gallimard. Després es va traslladar als Estats Units, on va donar classes en universitats de Califòrnia, Boston i Nova York. Des de fa molts anys viu a Marràqueix.

Autor de més de 50 títols, la majoria traduïts a l'anglès i a moltes altres llengües, Juan Goytisolo ha cultivat la novel·la, l'assaig, la literatura de viatges, el conte i les memòries. La seva creació està marcada sempre pel compromís i la llibertat. A més de les dues primeres novel·les, en destaquen títols com La resaca (1958), La isla (1961), Fin de fiesta (1962), Señas de identidad (1966, una de les seves obres mítiques de més impacte), Reivindicación del conde don Julián (1970); Juan sin Tierra (1975) i Makbara (1980). Darrerament ha publicat, entre altres, El exiliado de aquí y de allá (2008) i Ensayos sobre José Ángel Valente (2009).

El Cervantes s'afegeix a altres guardons que ha rebut, com ara el Premio Nacional de las Letras Españolas (2008) i el premi Quijote al conjunt de la seva trajectòria (2010).

L'escriptor Luis Goytisolo s'alegrava ahir que hagin concedit aquest important guardó al seu germà gran Juan, i va dir que “se'l mereixia des de feia temps”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia